Bøger / skønlitteratur / roman

Ikke før solnedgang


Beskrivelse


Fotografen Engel finder et underligt væsen og tager det med hjem. Det viser sig at være en trold, som Engel udvikler et sært og tæt forhold til. En stærk fortælling om natur og kultur, magt og afmagt, drifter og kærlighed.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. feb. 2020

af

af

Line Hoffgaard

d. 4. feb. 2020

Gribende, voldsom og smuk finsk roman om natur og kultur, magt og afmagt, drifter og kærlighed. Romanen vil appellere til læsere af moderne international litteratur med noget på hjerte.

Den homoseksuelle reklamefotograf Michael, kaldet Engel, finder en aften et lille mystisk væsen i sin baggård og tager det med hjem. Det viser sig at være en vild trold, som minder om en blanding af en kat og en abe. Snart udvikler de et sært men tæt forhold til hinanden. Men naturen kan ikke tæmmes og Michaels gode gerning får store konsekvenser for ham selv, trolden og dem omkring ham: ekskæresten Edderkoppemanden, hans chef Martes, hans tilbeder Ecke og underboen, postordrebruden Palomita. Skiftende personer fortæller historien og avisartikler, leksikonopslag, folkeeventyr om trolde m.v. er flettet ind. Romanen udkom i 2000 i Finland og regnes for en nyklassiker. Johanna Sinisalo fik sit internationale gennembrud med romanen, som bl.a. har vundet Finlandiaprisen. Sinisalos første roman på dansk er Solens kerne.

Flot litterær og skæv roman på niveau med Atwood, som ikke kan undgå at gribe sin læser om hjertet. Romanens temaer er til fortolkning og skaber refleksioner om bl.a. urbanisering og det moderne samfunds fremmedgjorthed overfor naturen. Den overraskende afslutning leder tankerne hen på "Abernes planet".

Harens år er en roman om en journalist, som redder en hareunge og begiver sig ud i de finske skove.


litteratursiden.dk

d. 19. apr. 2020

af

af

Jette Holmgaard Greibe

d. 19. apr. 2020

Smuk og sælsom fortælling om kærlighed, medmenneskelighed, skruppelløshed og en ung, sårbar trold. ’Ikke før solnedgang’ er den finske forfatter Johanna Sinisalos internationale gennembrud. En for...


Kristeligt dagblad

d. 21. apr. 2020

af

af

Mai Misfeldt

d. 21. apr. 2020


Jyllands-posten

d. 8. mar. 2020

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 8. mar. 2020


Politiken

d. 20. mar. 2020

af

af

Anne-Marie Vedsø Olesen

d. 20. mar. 2020


Information

d. 13. mar. 2020

af

af

Marie Louise Kjølbye

d. 13. mar. 2020