Bøger / faglitteratur / essays

Immanuel Kants sidste dage


Beskrivelse


Essay fra 1827 om den tyske filosof Immanuel Kants (1724-1804) liv og levned i den sidste tid før hans død med et særligt blik for filosoffens mange særheder, fobier og psykologiske tics.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. feb. 2019

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 8. feb. 2019

Filosoffen Immanuel Kants liv fortalt i korte træk af en af 1800-tallets største stilister. Kan ligeligt nydes af filosofi- og litteraturinteresserede læsere.

Essay om Kant i hans sene alder, hvor alskens sygdomme sætter ind og svækker den store filosofs intellekt. De Quincey begyndte sin indsamling om Kants levned 20 år efter Kants død, hvor Kant stadig var ukendt i det meste af verden. Han baserede sine betragtninger på Kants elev og amanuensis Ehregott Wasianskis bog "Immanuel Kant in seinen letzten Lebensjahren". Men De Quincey lader som om, at bogens sammensurium af fakta, teorier, historier og anekdoter er hans egne. Fotografisk illustreret af Joakim Koestener, der også har bidraget teksten "The Kant Walks" med udgangspunkt i Kants berømte gåture i Königsberg. Efterord af Andreas Harbsmeyer og Karsten Wind Meyhoff bl. a. om mockumentary-genren, som denne bog kan ses som et tidligt eksempel på.

Som der står i bogen: "Jeg går ud fra at alle dannede mennesker, vil indrømme en hvis interesse for Kants personlige historie". Men dette er mere end end en levnedsbeskrivelse, det er et stykke forbilledligt essayistik og en bemærkelsesværdig og højt anbefalet læseoplevelse.

Beslægtede forfatterskaber til De Quincey er fx Edgar Allan Poe, Charles Baudelaire og Nikolai Gogol. Bogen er filmatiseret (1994) af Philippe Collin. Roberts The thing itselfKant er en science fiction roman, baseret på De Quinceys forlæg og Kants tanker. Et ganske anderledes portræt af Kant ses i KantBeslægtede forfatterskaber til De Quincey er fx Edgar Allan Poe, Charles Baudelaire og Nikolai Gogol. Bogen er filmatiseret (1994) af Philippe Collin. Roberts The thing itself er en science fiction roman, baseret på De Quinceys forlæg og s tanker. Et ganske anderledes portræt af ses i .


Weekendavisen

d. 22. feb. 2019

af

af

Mikkel Bruun Zangenberg

d. 22. feb. 2019