Bøger / skønlitteratur / myter

Inanna : himlens og jordens dronning : myter og hymner


Beskrivelse


Gendigtning af et udvalg af de 4000 år gamle sumeriske myter og hymner til gudinden Inanna.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Steffen Kronborg

2007

Suzanne Brøggers gendigtninger af de 4000 år gamle myter og hymner til gudinden Inannas pris kan både læses for deres historiske, religionshistoriske og lyriske indhold.

I den sumeriske kultur spillede Venus-gudinden Inanna en uhyre vigtig rolle, og hendes person optræder i en række meget forskelligartede myter og hymner. Pia Skogemann har samlet et repræsentativt udvalg af disse mytiske tekster, som tilsammen belyser alle sider af Inannas væsen. Her er både en skabelsesmyte, nogle stærkt erotisk ladede hymner samt myter, som med burlesk humor minder om folkeeventyrenes univers - alt sammen formidlet i et meget konkret og sanseligt sprog. I et langt efterskrift placerer Pia Skogemann myterne i en religionshistorisk kontekst, ligesom hun knytter fyldige kommentarer til de enkelte myter og hymner.

Som der redegøres for i efterskriftet, præsenterer de sumeriske Inanna-myter et noget andet verdensbillede end det, man møder i det mere kendte babyloniske Gilgamesh-epos. Flere af teksterne bringer mindelser om Bibelens Højsang.

Forlaget har lagt et stort arbejde i at præsentere de gamle tekster på en æstetisk indbydende måde. Den elegante typografiske opsætning understreger det smukke boghåndværk, og Peter Brandes' farveillustrationer knytter fint an til de lertavler, teksterne oprindelig blev skrevet på.


Berlingske tidende

d. 10. nov. 2007

af

af

Eva Pohl

d. 10. nov. 2007


Jyllands-posten

d. 13. nov. 2007

af

af

Erik Svendsen

d. 13. nov. 2007


Kristeligt dagblad

d. 26. jan. 2008

af

af

Peter Stein Larsen

d. 26. jan. 2008