Det kendte i det fremmede
Installationskunsten har gået sin sejrsgang verden over, og er her i det 21. århundrede en både vel- og anerkendt bestanddel af samtidskunsten. Med påvirkning fra og udveksling mellem billedkunst på den ene side og performanceteater på den anden befinder installationskunst sig – som bogens titel viser – netop i feltet mellem billede og scene.
I Installation Art: Between Image and Stage undersøger Anne Ring Petersen grundstenene for en af nutidens mest udbredte kunstformer. Installationer er – ligesom skulpturer – tredimensionelle formationer eller billeddannelser, men i modsætning til skulpturen er installationen karakteriseret ved at være formet af rum eller rumlige scenografier, som skaber betydning og sanseoplevelser gennem sit billedsprog. Som resultat af dette er installationer ofte stort anlagte kunstværker, som beskueren kan gå ind i, og de lever dermed til fulde op til nutidens krav om spektakulære, æstetisk iscenesatte events og kulturoplevelser, der taler til sanserne.
Med grundige analyser af værker af kunstnere som Bruce Nauman, Olafur Eliasson, Jeppe Hein, Mona Hatoum, Pipilotti Rist og Ilya Kabakov som bagtæppe søges der i denne bog svar på, hvad en installation egentlig er, hvilke virkemidler den bruger, hvordan installationskunstens opståen kan forklares i et kulturhistorisk perspektiv og meget mere. Også installationskunstens rumlige, tidsmæssige og diskursive aspekter såvel som dens receptionsæstetik, der sættes ind i en overordnet kunst- og kulturhistorisk ramme, undersøges.