Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Intet


Beskrivelse


Første dag i 7. klasse melder Pierre Anthon sig ud, sætter sig i et blommetræ og erklærer, at der ikke er noget ved noget. Klassens forsøg på at overbevise ham om noget andet udvikler sig sært og blodigt.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. dec. 2000

af

af

Elin Søborg

d. 12. dec. 2000

Janne Tellers første roman for børn er en intens og makaber historie om nogle unge menneskers desperate forsøg på at bevise for sig selv og andre, at der findes betydningsfulde ting i tilværelsen. Første dag i 7. klasse melder Pierre Anthon sig ud af samfundet med ordene: "der er intet, der betyder noget", og sætter sig op i et blommetræ - og bliver der. Skræmte beslutter de andre sig til at ofre deres kæreste ejendele for at vise ham noget andet, men ofrene bliver stadig sværere og til sidst både bizarre, blodige og grufulde, indtil de voksne opdager det og griber ind, hvilket nærmest eskalerer surrealismen i hele situationen. Det er en barsk historie, der foregår i et nærmest Villy Sørensensk univers: den pæne lilleby med den naive og uskyldige galskab og gru, og Janne Teller har også den stille humoristiske og ironiske indfaldsvinkel med. Fortælleren er en af pigerne i klassen, og hun beskriver ganske levende angsten for intetheden og det liv, børnene føler, mens de udvikler "projektet", og samtidig afstumpetheden overfor de andres tab. En meget intens og velskrevet roman, der ikke sælger sig selv hverken på emne eller omslag, men som uden tvivl vil fange og udvikle den heldige læser fra 11 år og op, der får den i hånden.


Bibliotekernes vurdering

d. 12. dec. 2000

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 12. dec. 2000

Serien udvides med denne titel, der har en dreng i et blommetræ som omdrejningspunkt. Drengen er Pierre Anthon, der pludselig forlader sin klasse, 7a, i en mindre by og placerer sig i træet. Herfra kundgør han, at der er intet, der betyder noget, og derfor behøver man ikke at gøre noget. Denne handling sætter en kædereaktion i gang hos klassekammeraterne, der vil overbevise ham om, at der er noget, der betyder noget. Det udvikler sig fra at være en harmløs affære, hvor børnene på skift beder hinanden om at komme med noget, der betyder noget for dem til en voldsom og blodig sag, hvor det harmløse bliver livstruende. Slutningen bliver grum, og børnene går ind i et nyt klassetrin, de fleste med ar på sjælen. Det er en både spændende, foruroligende og tankevækkende fortælling, der indeholder mange psykologiske og etiske aspekter, og som lægger op til debat og samtale. Den kan selvlæses fra 4.-5. klassetrin, men henvender sig indholdsmæssigt til ældre børn. Bogen kan primært anvendes til fælles gennemgang og diskussion fra 7. klassetrin.


litteratursiden.dk

d. 28. mar. 2011

af

af

Zenia Johnsen

d. 28. mar. 2011

Jubilæumsudgave af omdiskuteret, men pragtfuld historie om hvad der kan ske når man jagter ting med betydning. Lige efter sommerferien sker det. Pierre Anthon rejser sig op og proklamerer, at intet al...


Berlingske tidende

d. 20. jan. 2001

af

af

Kari Sønsthagen

d. 20. jan. 2001