Bøger / faglitteratur

Israel - kampen for staten : den arabisk-israelske konflikt 1896-2014


Beskrivelse


Gennemgang af begivenhederne fra zionismens start i slutningen af 1800-tallet og indtil staten Israels oprettelse i 1948. Indblik i konflikten mellem israelere of palæstinensere fra 1948 og frem til de seneste forsøg på at stifte fred i Mellemøsten. Med kort introduktion til den kristne verdens forhold i Israel, samt oversættelse med kommentarer af de vigtigste dokumenter i forbindelse med statens oprettelse og tiden efter.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. aug. 2014

af

af

Peter Martin Jørgensen

d. 29. aug. 2014

Omfattende værk om zionismens start og staten Israels oprettelse. Henvendt til interesserede og studerende. Formidles sammen med mellemøstligt stof.

Forfatteren har tidligere udgivet bøger om bl.a. Afrika, er ivrig debattør og aktiv politiker. Her har vi en særdeles grundig gennemgang af Israels historie samt et overblik over den konflikt, der præger Israel og områderne omkring. På godt 700 sider gennemgås det jødiske folks historie. Fra zionismens begyndelse i 1800-tallet over oprettelsen af staten i 1948, hvor jøderne konstant fordrives og forfølges. Efter Israels oprettelse håber folket på en mere rolig tilværelse, men sammenspillet med den arabiske verden fungerer ikke, hvilket mere eller mindre fører til den nuværende tilstand. Et afsnit er helliget dokumentation, hvor breve, taler og lignende er oversat og kommenteret, og fungerer fint som forståelsesbasis. Endelig er der et enormt noteapparat samt kort. Harslund er yderst grundig og beskriver forholdsvist objektivt. Bogen er udgivet på et proisraelsk forlag.

Bogen Israel : en stat i Mellemøsten, 2011 beskriver statens oprettelse på få sider. Israels erobring af Palæstina, 2007 er ganske dækkende.

Et monumentalt værk, der behandler en kompliceret konflikt yderst grundigt. Med bøger som denne skal man være opmærksom på kildekritikken. I forordet beskrives bogen som objektiv men ikke neutral. Uanset er den at betragte som en hovedkilde til Israels historie.