Vordingborg var knudepunkt og mellemstation på en bane med både lokaltrafik og international forbindelse mellem København, Berlin og Hamburg. For jernbane og lokalhistorisk interesserede læsere.
Da Sydbanen fra Roskilde åbnede i 1870 endte den ved Masnedsund syd for Vordingborg by. Men kun 1,5 km før endestationen lå en mellemstation navngivet efter byen. På den måde fik Vordingborg to stationer. Senere kom Masnedsundbroen til i 1884, færgestationen på Masnedø og overfarten over Storstrømmen. Dermed fik stationerne ved Vordingborg efterhånden også en vigtig rolle i de internationale forbindelse til Tyskland. Bogen beretter alt om dette, og om hvordan jernbanefærgefarten efterhånden blev en flaskehals, der førte til bygning af Storestrømsbroen i 1937. Herefter reduceredes Vordingborg til en mellemstation i både den lokale og international trafik. Beskrivelsen af dagligdagen på Vordingborg station fra 1950'erne og frem bygger dels på forfatterens egne erindringer dels på samtaler med ældre ansatte. Bogen er illustreret med fotos af tog, stationer, lokaliteter, sporskitser og færgehavne.
Et uhyre detaljeret jernbanehistorisk værk med force i faglighed og et indbydende layout. Men helhedsindtrykket taber desværre moment pga. faktamætningen og detaljeringsgraden, hvilket indskrænker den potentielle målgruppe udover dedikerede jernbaneentusiaster. Også lange kildeuddrag præger fremstillingen og tynger tit læsningen unødigt.
Intet andet i bogform om emnet.