Bøger / faglitteratur

Jerntæppet : Østeuropas fald 1944-1956


Beskrivelse


Gennem skildringen af Tyskland, Polen og Ungarns historie 1944-1956 gives et billede af hvordan den sovjetiske kommunisme satte sig på magten og ændrede samfundene totalt, eliminerede civilsamfundet og knægtede enhver ikke-kommunistisk opposition.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. aug. 2013

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 27. aug. 2013

Bogen er for historieinteresserede af den mere dybtgående slags.

Forfatteren er Pulitzerprisvinder, journalist på The Economist og Washington Post. Bogen handler om Tyskland, Ungarn og Polen i 1944-1956. Den gennemgår hvad der skete da Sovjetunionen rykkede ind i landene og moskvatro kommunistiske ledere satte sig på magten. Gradvis eliminerede man civilsamfundet og knægtede enhver ikke-kommunistisk opposition. Ikke bare politi, efterretningsvæsen og anden infrastruktur, men også økonomi, uddannelse, fritid, medier, kultur osv. Kapitel for kapitel gennemgår bogen alle disse aspekter af samfundslivet og veksler mellem de overordnede tendenser og fremlæggelse af et væld af detaljer og eksempler. Herunder også begivenheder som Berlinblokaden, Marshallhjælpen, Jugoslaviens uafhængighed af USSR osv. Alt sammen elementer i hvorfor landenes befolkninger lærte at leve et dobbeltliv og yde passiv modstand. Bogen bygger på sekundære og primære kilder, arkiver og interviews. Noterne fylder 100 sider. Den er illustreret med 3 indstik af s/h fotoer og er letlæst.

Bogen dækker en periode af Østeuropas historie under Stalin som er ret ubeskrevet på dansk. Den afspejler den fornyede interesse for lande og perioder som først for nyligt er blevet belyst ved åbningen af arkiver, og supplerer fx Snyders Bloodlands.

En ordentlig munkesten som kaster lys over en dunkel periode og bl.a. belyser den med et mylder af enkelthistorier som underbygger forfatterens generelle billede af de tre lande.


litteratursiden.dk

d. 17. okt. 2013

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 17. okt. 2013

Forfatteren undersøger, hvor forholdsvis nemt det kunne lade sig gøre for Sovjetunionen at udbrede kommunismen til de lande, det besatte i 1944-1945. Det drejede sig om otte nationer, der ikke havde s...


Berlingske tidende

d. 13. sep. 2013

af

af

Bent Blüdnikow

d. 13. sep. 2013


Jyllands-posten

d. 19. okt. 2013

af

af

Mikkel Andersson

d. 19. okt. 2013


Kristeligt dagblad

d. 13. sep. 2013

af

af

Samuel Rachlin

d. 13. sep. 2013