Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Jinx


Beskrivelse


Pigen Jen er dybt forelsket i sin kæreste Charlie, men der sker noget forfærdeligt, og hun føler, at det er hendes skyld. Er hun virkelig Jinx, ulykkesfuglen?

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2002

af

af

Susanne Thøfner

d. 5. apr. 2002

Den australske forfatter, som jeg ellers kun kender i forbindelse med billedbøger, har her begået en både stærk og følsom ungdomsbog om pigen Jen, hvis første kæreste begår selvmord og hvis anden kæreste dør ved et uheld. Jen kalder sig nu Jinx, ulykkesfuglen, og kaster sig ud i druk og fester i en desperat kamp for at glemme. Udover hovedhistorien er der indflettet mindre sidetemaer om Jen's søster, der har Downs syndrom, om Jen's mor og hendes problemer samt om Jens veninder. Bogen kan godt nok læses fra ende til anden som en ganske almindelig roman, men den er bygget op som en digtsamling. De urimede digte, der hver især fylder 1-2 sider, har hver især en overskrift, der tydeligt viser, om det er en af personerne, der taler, eller forfatterens regibemærkninger. Bogens fotografiske forside er ikke specielt sigende, men ellers fungerer form og indhold særdeles fint sammen, og forfatteren giver et godt og indlevet billede både af Jen og de andre personer i bogen. Selvmord, svigt og skyldfølelse, men også kærlighed, venskab og udvikling er bogens hovedtemaer, og den vil bestemt tale til de unge læsere, især pigerne, fra 13-14 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2002

af

af

Ingrid Martlev (skole)

d. 5. apr. 2002

Her er en ungdomsbog, som bestemt må få mange læsere blandt pigerne i de ældste klasser. Den har det hele: Jen bor sammen med sin mor og sin handicappede søster (Down's syndrom). Hun er vred på sin far, der forlod dem og kan ikke lide hans nye kæreste. Der er om veninderne og deres problemer med forældre. Hun er selv forelsket, men kæresten begår selvmord. Stor nedtur med efterfølgende modning og indsigt. Ny kæreste og bogen ender godt. Det lyder frygtelig banalt, og bogen er også lige ved at kamme over. Men den holder! Og den fænger. Teksten er skrevet i knækprosa. Det gør den let og hurtig at læse uden at være "læse-let". Trods den meget afkortede tekst er der fine personskildringer og dyb følelsesmæssig indsigt. Både de voksne og de unge er reflekterende, og her er endelig en bog, der viser, hvordan voksne føler og tænker i forhold til livets tilskikkelser. Jeg nød at læse den. Formatet er anderledes og lækkert, lidt afkortet. Forsiden er appellerende og bagsideteksten dækkende. Anbefales varmt til hylden. Endelig en fornuftig bog til elever i de store klasser, der har svært ved at læse. Kan læses fra 5. klasse, men er ikke egnet til den aldersgruppe.Informationer og udgaver