Mange historisk interesserede læsere til alt om 2. verdenskrig. Kan bruges som supplerende materiale til en skoleopgave fra og med folkeskolens ældste klasser.
Historisk dokumentarisk skildring af en tragisk episode fra 2. verdenskrig. Vi befinder os i Gilleleje Kirke natten mellem 6 og 7. oktober 1943. Her skjuler mellem 80 og 100 jøder sig for nazisterne. De venter på at komme med en båd til Sverige og friheden, frem for en skæbne i en koncentrationslejr. Men sådan går det desværre ikke. Omkring 100 jøder bliver fanget af Gestapo, hvor den berygtede chef Henning Juhl, chef for Gestapo i Nordsjælland, selv er i aktion. Denne tragiske episode er del af den større faktuelle tragedie, at ca. 470 danske jøder havner i koncentrationslejren Theresienstadt, hvor 53 dør i lejren. Forfatteren Janus Hoffmann, der bl.a. også har skrevet Industriskoven knytter formidlingsmæssigt interessant lokalhistorikken omkring Gilleleje sammen med episoden med de jødiske flygtninge, og stiller stadig i dag uafklarede spørgsmål om den faktuelle redningsaktion af danske jøder fra havnene i Kastrup, Rungsted, Snekkersten og Hundested.
Ikke andre bøger om denne lokalhistoriske tragedie. Om redningen af de danske jøder fx også Bo Lidegaards fremragende Landsmænd : de danske jøders flugt i oktober 1943.
Interessant historik med lokalhistorisk vinkel. Oplagt på især nordsjællandske biblioteker.