Denne kunstnerbiografi vil med sin letløbende tekst og mange billeder tiltale alle, der interesserer sig for dansk kunst i almindelighed og dansk skulptur i særdeleshed.
Billedhuggeren Jørgen Haugen Sørensen (1934-) er udstillingsaktuel på Statens Museum for Kunst, og museets afgående direktør har skrevet en medrivende bog om kunstneren. Hun har haft adgang til hans omfattende arkiv, og bruger det som afsæt for en kronologisk beretning om liv og kunst. Haugen Sørensen er autodidakt, men har haft det held tidligt at blive formet i et kulturradikalt miljø bestående af kunstnere og digtere. Man følger ham fra den naturalistiske start over i abstraktionens rørskulpturer. Videre med stofskulpturer og film til bronzen, den hårde sten og endelig til det ler, han arbejder med nu. Det politiske engagement og en opfattelse af verden som et slagtehus kommer tydeligt til udtryk. Der er tale om en kunstner, hvor liv og værk i den grad går hånd i hånd. Det berettiger den tætte biografiske synsvinkel, Helleland opererer med. Bogen er gennemillustreret med små fotos fra privat- og arbejdsliv, samt mange helsides fotos af omtalte værker.
Kunstneren er omtalt i andre bøger om dansk skulptur og i udstillingskataloger, men eneste anden monografi er en lille oversigt fra 1994 i serien Dansk nutidskunst.
En meget læse- og seværdig bog om en stor og aktuel billedhugger.