Bøger / skønlitteratur / roman

Kapitalen af Karl Marx : en nyfortolkning af Kapitalen


Beskrivelse


Tegneserie, hvor Marx' problemstillinger anskueliggøres via nogle få personer, som repræsenterer aktørerne i det kapitalistiske system: arbejderen, fabriksejeren, investoren.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. okt. 2009

af

af

Steffen Kronborg

d. 29. okt. 2009

Kapitalen er tænkt som en introduktion til grundlæggende marxistiske begreber for unge (og voksne).

Næppe mange danskere har læst Kapitalen fra ende til anden. Det kan naturligvis ikke lade sig gøre at presse indholdet i Marx' hovedværk ind i det lille mangaformat, og resultatet af forsøget har da heller ikke meget med det oprindelige værk at gøre, men præsenterer i stedet et hastigt vue hen over et par af problemstillingerne i kapitalismen: værdibegrebet, merværdien, mv. Begreberne anskueliggøres via nogle få personer, som repræsenterer aktørerne i det kapitalistiske system: arbejderen, fabriksejeren, investoren. Over fire kapitler demonstreres udbytningen af arbejderne i produktionsprocessen, og bogen slutter med ordene: "Vi er ikke slaver". Fremstillingsformen i Kapitalen er mangaens sort-hvide stregtegninger med meget lidt tekst i taleboblerne.

I 1970'erne blev tegneseriemediet ofte brugt til at udsende socialistiske bandbuller mod det kapitalistiske samfund, bl.a. i udgivelser fra Røde Mor. Carl Barks har i en af sine mest berømte Anders And-historier anskueliggjort værdimålbegrebet på glimrende vis.

Mangaformens stærkt stiliserede billedverden forekommer ikke umiddelbart oplagt til at formidle indviklede økonomiske sammenhænge. Det kan forekomme paradoksalt i sammenhængen, at mangaversionen af Kapitalen i så høj grad antager karakter af vare i marxistisk forstand: et anonymt produkt, fremstillet af anonyme arbejdere for et upersonligt marked.


Jyllands-posten

d. 8. jan. 2010

af

af

Tom Hermansen

d. 8. jan. 2010


Strip!

Nr. 49 (2010)

af

af

Erik Barkman

Nr. 49 (2010)


Det ny Clarté

Årg. 4, nr. 13 (2010)

af

af

Peter Bjørntoft

Årg. 4, nr. 13 (2010)



Informationer og udgaver