Bøger / faglitteratur / biografier

Karen : gangsterpige under besættelsen


Beskrivelse


Historien om arbejderpigen Karen Holm (1917-1972) - kaldet Kommunist-Karen - som først solidariserede sig med sine egne i den røde sabotagegruppe BOPA og siden sprang ud som gangster i skyggen af kampen mod besættelsesmagten.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. aug. 2010

af

af

Katja Larsen

d. 18. aug. 2010

En bog til læsere af bøger om kriminalitet i Danmark. Desuden vil den store målgruppe med interesse for Danmark under besættelsestiden også få glæde af denne bog.

Forfatterne er forhenværende vicekriminalinspektør Niels Kjøller, som også har medvirket i tv-programmer om danske kriminalsager, samt journalist Palle Bruus Jensen, som er forfatter til diverse andre bøger om kriminalitet i Danmark. Karen handler om arbejderpigen Karen, som blev kaldt Kommunist-Karen pga. sin solidaritet med den røde sabotagegruppe BOPA, og som siden sprang ud som gangster. Det lykkedes Karen at samle en gruppe omkring sig til at begå diverse røverier, mens hun trak i trådene og tog størstedelen af rovet. Bogen er baseret på politirapporter, domsudskrifter og mentalerklæringer fra Landsarkivet. Desuden har forfatterne interviewet Karens niece og nevø. Der gås i detaljer med afhøringer og mentalerklæringer, mens der mangler beskrivelse af mennesket Karen.

Anden litteratur om kriminalitet i Danmark kunne fx være bøgerne om Blekingegadebanden, men Karen er speciel ved at der er tale om en kvindelig forbryder i spidsen for en gruppe kriminelle under besættelsen.

Karen viser det moralske forfald og lovløsheden under besættelsen, men er først og fremmest den usædvanlige historie om Karen som blev gangsterpige og stod i spidsen for flere af datidens forbrydelser. En bog især til den store gruppe der læser om besættelsestiden.


Berlingske tidende

d. 3. sep. 2010

af

af

Bent Blüdnikow

d. 3. sep. 2010


Kristeligt dagblad

d. 16. sep. 2010

af

af

Aage Trommer

d. 16. sep. 2010