Bøger / skønlitteratur / roman

Katarina den Store


Beskrivelse


Romanbiografi om den tyskfødte prinsesse Sophie, der kom til det russiske hof som storfyrst Peters forlovede i 1744 og døde som kejserinde i 1796 efter et liv med hofintriger, elskere, ødsle fester og klog regeringsførelse.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Beth Høst

2008

Denne bog er henvendt til de mange, der læser historiske romaner.

Bogen udkom på tysk i 1950 og senest på dansk i 1957. Den hører hjemme i den historiske genre under populær-biografiske romaner, oversætteren var "the grand old man", Mogens Boisen, og måske derfor holder sproget, men måske ikke fortællemåden, endnu. Bogens beretter er en fransk huslærer, der i 1742 kom til det glansfulde russiske hof, han mødte der og blev betaget af den tyskfødte purunge prinsesse Sophie, den senere Zarina Katarina d. 2. Katarina blev gift med storfyrst Peter, der kom på tronen efter zarina Elisabeth, men Katarina tager snart magten ved et kup og starter if. historiebøgerne europæiseringen af Rusland. Det hører vi dog ikke ret meget om, en smule om storpolitik og personlig magt vha. arrangerede ægteskaber, men fortællingen drejer sig mest om dekadencen ved hoffet, den utrolige ødelshed og ligegyldighed overfor befolkningen og landet. Da Katarina overtager styret, fokuserer historien på mængden af elskere og den seksuelle revolution, hun angiveligt sætter igang med "swingerparties", og på hvordan kvinderne bliver de styrende.

Marie Tetzlaffs biografi om Katarina d. Store (senest 2006) er sammen med Henri Troyats biografiske roman om Katarina (senest 2004) den nærmeste sammenligning, hvor Alemans ikke helt står distancen.

Historisk roman absolut hjemmehørende i underholdningsgenren.


Jyllands-posten

d. 27. maj 2008

af

af

Bent Jensen

d. 27. maj 2008