Bøger / faglitteratur til børn

Kejserens æg


Beskrivelse


Billedbog, der blander fakta og fiktion. Forfatteren, der er biolog, fortæller hvordan hannen hos kejserpingvinerne på Antarktis lever hele vinteren uden mad, mens han udruger sit æg.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. juni 1999

af

af

Ulla Møller

d. 3. juni 1999

I denne billedbog leges med typografi og billedopsætninger, hvilket resulterer i et meget flot grafisk udtryk. Forfatteren er biolog. Når han fortæller, hvordan hannen hos de store kejserpingviner på Antarktis står hele vinteren og udruger sit æg uden at spise, blander han fiktion og fakta, så både de 4-8-årige og den voksne oplæser morer sig og samtidig bliver lidt klogere. Det er en forunderlig historie om, hvor specielt naturen undertiden er indrettet. Dedikationen gør bogen til en hyldest til alle fædre. Der indledes med et kort faktaafsnit om kejserpingviner og om Antarktis, og bogen er forsynet med et lille stikordsregister. Der er brugt forskellig typografi dels for at skille fiktion og fakta, dels for at fange læserens opmærksomhed. Illustratoren har indfanget pingvinernes karakteristika præcist. Hun har brugt blåtoner så iskolde, som der må være på Antarktis. Kun en lysende gul bruges som en effektfuld kontrast.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. juni 1999

af

af

Jørgen Carlsen (skole)

d. 3. juni 1999

Sød, skæg og informativ fagbilledbog for førskole- og skolebørn. Det er en historie om kejserpingvinen, den største pingvin i verden, men mest om det besynderlige fænomen at hannen i et par måneder passer, varmer og udklækker ægget uden hjælp fra moren. Tegningerne er en smule naive i en let kantet stil. Alligevel er de meget udtryksfulde og mest holdt i klare blålige nuancer, garneret med gullige. Tegningerne har forskellig størrelse, flest store og teksten er hvad angår størrelse og placering fint passet ind. I mange opslag er der tillige en faktatekst med en anden og mindre font, men igen godt tilpasset tegningerne. Det er en sælsom og anderledes historie fortalt med lune og vid. Forfatteren kendes fra andre billedbøger: Kamæleoner er cool fra 1997 og Fluefangere: planter der spiser kød fra 1996. Begge med forskellige illustratorer. Bogen her er velegnet til formidling i indskolingen, både ved emner og som underholdning, og den kan også bruges i natur/teknik i 3.-4. kl., hvor mange elever selv kan læse teksten og nyde illustrationerne.