Bøger / faglitteratur til børn

Kender du Kalaallit Nunaat - Grønland?


Beskrivelse


Med en grønlandsk piges beretning som udgangspunkt fortælles om landets historie, hovedstaden, transport, industri, traditioner, hundeslæder, nationaldragter, sproget, fiskeri, skolegang og videreuddannelser samt om forholdet mellem grønlænderne og danskerne.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. sep. 1996

af

af

Hans Radsted (skole)

d. 5. sep. 1996

"Kalaaliuvunga - jeg er grønlænder" kunne være mottoet for denne bog om Grønland set gennem unge grønlandske øjne. Stolthed og varme lyser ud af beretningen, som er skrevet i et gennemarbejdet sprog for ca. 12 årige læsere, og som på sine 32 sider giver et overbevisende billede af Grønlands nutid og fortid. Bogen er opbygget af en række opslag på to sider, hvor der behandles emner som Nuuk, sprog, land og hav, historien og identiteten. Teksten er to-spaltet og støttet af udmærkede illustrationer i sort/hvid og farve. Der er ingen indholdsfortegnelse eller stikordsregister, men overskrifterne fungerer fint som indgang til stoffet. I 1973 udkom første udgave af bogen med titlen Kender du Grønland?, men de to udgivelser har kun kærligheden til landet og nogle få illustrationer til fælles. Sprog og indhold er nyredigeret og bogen supplerer fint de mange andre, som findes om Grønland og er meget velegnet til at skabe et første overblik hos læseren.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. sep. 1996

af

af

Ulla Harne

d. 5. sep. 1996

Ny flot fagbilledbog om det moderne Grønland, som det kan opleves i dag. Der er brugt ganske få fotos fra den gamle udgave, men ellers er det en helt nyskrevet og -fotograferet bog i stort format. Vi følger en grønlandsk pige, som fortæller om sit land. Der er lagt stor vægt på, at vi, læserne, lærer de grønlandske udtryk, som bruges overalt nu. Kalaalit Nunaat er et land, hvor fortid og nutid lever side om side. Her er moderne teknik, bygninger, transport og industri, men også gamle traditioner, hundeslæder, nationaldragter og det svære sprog. I korte kapitler fortælles om forskellige egne, fra den store by til det lille samfund. Der fortælles også om landets historie, fiskeri og industri, skolegang og videreuddannelse samt om den splittelse mellem at være grønlænder eller dansker, som mange både ældre og unge grønlændere føler. Bogen er velegnet både til oplæsning for børn fra ca. 6 år og til supplerende læsning for lidt større børn. Sproget er enkelt, omend lidt tørt, og det virker lidt kunstigt at lade en 10-11årig pige fortælle det omfattende stof. Men alt i alt en god og flot bog, som udfylder et hul blandt fagbilledbøgerne.


BUM

Årg. 14, nr. 3/4 (1996)

af

af

Bo Nake

Årg. 14, nr. 3/4 (1996)


Folkeskolen

Årg. 113, nr. 43 (1996)

af

af

Hans Erik Berthelsen

Årg. 113, nr. 43 (1996)