Bøger / faglitteratur

Kierkegaards og Heideggers eksistensanalyse og dens forhold til forkyndelsen


Beskrivelse


På baggrung af en række forelæsninger afholdt på Freie Universität i 1950 fremstilles og fortolkes ligheder og forskelle i Kierkegaards og Heideggers tænkning, ligesom især Kierkegaards stillingtagen og opfattelse af den uendelige fordring behandles.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. maj 2013

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 6. maj 2013

Bogen udkommer i serien Løgstrup biblioteket, som rummer værker af Løgstrup, og som primært henvender sig til forskere og studerende på universitetsniveau.

Teksterne til bogen stammer fra otte forelæsninger som Løgstrup holdt på Freie Universität i Berlin i 1950. Løgstrup fremstiller og fortolker ligheder og forskelle i Kierkegaard og Heideggers tænkning i de første fem kapitler, og i de afsluttende tre forelæsninger i bogens anden del bliver især Kierkegaards stillingtagen og opfattelse af den uendelige fordring taget op til kritisk behandling. Et fyldigt efterskrift af den førende Løgstrup-kender, professor i systematisk teologi ved Aarhus Universitet Svend Andersen beskriver bogens baggrund og de vigtigste tankegange i Løgstrups forståelse og kritik af Kierkegaard.

En dansk udgave af en tysk udgivelse fra 1950. Teksten er ført op til nudansk. Enkelte af teksterne er tidligere udkommet på dansk bl.a. i essaysamlingen Kunst og etik, 1961. Øvrig tekst er oversat af Svend Andersen. I Løgstrup biblioteket er tidligere udkommet Martin Heidegger og Heideggers kunstfilosofi, 2008 og i 2009 kom Wenche Marit Quists bidrag til en analyse af Heidegger og Kierkegaard, Tid og eksistens.

En væsentlig Løgstrup-udgivelse af otte forelæsninger fra 1950, som ud fra Heidegger og Kierkegaards filosofi behandler forhold som eksistens, forkyndelse og den etiske fordring.