Bøger / skønlitteratur / roman

Københavnerpigen under besættelsen


Beskrivelse


Med arkitekten Tejs - søn af københavnerpigen Julie og kongemaleren William Lauenborg - i centrum skildres besættelsestidens København og dens mennesker: medløberne, modstandsfolkene, opportunisterne, idealisterne og alle de tapre og trodsige hverdagskøbenhavnere.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Beth Høst

2007

Denne roman er en selvstændig fortsættelse af Københavnerpigen og kongemaleren fra 2005. I den blev københavner- og arbejderpigen Julie gift med William, der malede de både kongelige og kendte for at familien kunne få brød på bordet. Deres søn Tejs er hovedpersonen her, selvom forfatteren jo igen har gjort københavnerpigen som sådan til hovedfigur. Tejs er arkitekt og har store drømme om nye byggemåder i byen, han drømmer om lys og luft og frihed. Han inviteres til at slutte sig til broderskabet "Ringen", en samling af intellektuelle, som skulle portrættere faktiske kulturpersonligheder. Gruppens overmenneske- og storhedsfantasier, der også blev kædet sammen med en form for asatro, fascinerer Tejs meget. Han færdes undervejs i et yderst levende København. Der er lagt megen omhu i at gøre detaljerne troværdige og autentiske: sproget, kulturen, historiske begivenheder, gader, huse og enkeltbegivenheder som en luftalarm i kælderen (en lignende skildring ses i Laermanns Saltomortale, 2007, hvor vinklen er barnets). Tejs møder især 2 forskellige købehavnerpiger, den sensuelle gossip-journalist Tove og frihedskæmperen Dorte. Danskheden bliver dog den virkelige hovedperson, da folkestrejken samler modstanden. Velfortalt, velfungerende og letlæst historie, der som målgruppe har de, der interesserer sig for perioden, og de, der kan lide en god, dansk historisk roman.


litteratursiden.dk

d. 7. maj 2007

af

af

Karen Riisager

d. 7. maj 2007

Nøgleroman om gruppen Ringen, der lader sig påvirke af nazismens ideer, drøfter de gamle nordiske dyder og føler sig som Ask og Embla – de første mennesker i en ny verden. I anden del af serien om køb...


Berlingske tidende

d. 3. maj 2007

af

af

Per Krogh Hansen

d. 3. maj 2007


Kristeligt dagblad

d. 12. apr. 2007

af

af

Vibeke Blaksteen

d. 12. apr. 2007


Jyllands-posten

d. 1. apr. 2007

af

af

Annelise Vestergaard

d. 1. apr. 2007