Bøger / faglitteratur / essays

Køn, filosofi, psykoanalyse


Beskrivelse


Samling af essays, der behandler emner som kønsteori, drømmeanalyse og filosofiens oprindelse, og som bevæger sig dybt ind i både psykoanalysen og den klassiske tyske idealisme.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. feb. 2016

af

af

Grethe Lorentzen

d. 16. feb. 2016

Essaysamling af den slovenske filosof Mladen Dolar om psykoanalyse og filosofi, samt Freud, Hegel, Kierkegaard, Lacan og Heidegger. Til essay-læsere, som ønsker en introduktion til Dolar.

Dolar er slovensk filosof og medstifter af Ljubljana School of Psychoanalysis, som følger den franske psykoanalytiker Jacques Lacans teorier. Denne essaysamling er hans første udgivelse af på dansk, og giver bl.a. en introduktion til Freuds start på psykoanalysen, samt 5 perspektiverede analyser af Freuds drøm "Irmas injektion", som var startsskuddet til Freuds teori om drømme som ønskeopfyldelse. Et essay handler om starten på filosofien fra Thales til Heidegger illustreret med historien om Thales og den thrakiske slave, som må redde ham op af en brønd, da han beskuer stjernerne.

Titlen er et ordspil på det første essay, i hvilket Dolar causerer over filosoffers opdelinger, fx om Kierkegaard : menneskeheden består af "officerer, tjenestepiger og skorstensfejere". Han bevæger sig ubesværet fra det filosofiske til psykoanalytisk-teoretiske, men samlingen handler mindre om køn end om filosofferne og deres indbyrdes positioner, samt starten på psykoanalysen, drømmetydning og filosofien. Sproget er sine steder letlæst og anekdotisk, andre steder komplekst.

.


Filosofiske anmeldelser [online]

Årg. 7, nr. 3 (2019)

af

af

Andreas Beyer Gregersen

Årg. 7, nr. 3 (2019)


Politiken

d. 17. mar. 2016

af

af

Lilian Munk Rösing

d. 17. mar. 2016