Bøger / faglitteratur

Kold krig igen?


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. feb. 2019

af

af

Kent Skov

d. 28. feb. 2019

Spændende politisk analyse om Ruslands rolle set fra dansk side. For samfunds- og historieinteresserede, journalister m.v.

Politisk debatbog om Ruslands udenrigs- og sikkerhedspolitiske dispositioner set fra vestligt og dansk perspektiv. Bogen er i to dele og består af artikler skrevet af sikkerhedspolitiske og ruslandseksperter, bl.a. journalisterne Anna Libak og Jan Jakob Floryan, professor Bent Jensen, filminstruktøren Sonja Vesterholt og politikerne Claus Hjort Frederiksen og Marie Krarup, der giver hvert deres bud på, om man kan sammenligne nutidens Rusland med Sovjet og datidens kolde krig. Anden del består af en efterretningsmæssig risikovurdering med bidrag fra chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, og andre vurderinger fra FE. Også de interne kulturelle og religiøse forskelle i det store rige beskrives.

Ruslands udenrigspolitiske dispositioner under Putin virker fra vestlig side både udfordrende og til tider uforudsigelige. Bogens artikler giver nogle gode og plausible analyser og historiske baggrunde på Ruslands motiver for dets ageren i forhold til de "interne" territoriale grænser til Krim-halvøen/Ukraine og mod øst Kertj ved Sortehavet samt mod de baltiske nabolande og NATO. Ikke meget peger dog ifølge bogen på ny koldkrig.

Aktuel er også en anden antologi, Kreml i krig fra 2018, der har fokus på de mange konflikter, der har været i Ruslands nærområder.Informationer og udgaver