Bøger / faglitteratur

Kompleksitet : virksomhedens største udfordring


Beskrivelse


Via erfaringer fra bl.a. LEGO, Danfoss og TDC, gives anbefalinger til hvordan ledelsen kan sikre en balance mellem kompleksitet i kerneforretningen og enkelhed i den øvrige organisation.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. aug. 2014

af

af

Jytte Bræmer

d. 20. aug. 2014

For virksomhedsledere, primært inden for den private sektor.

Når virksomheder vokser og udvikler sig, ligger der en iboende fare for, at kompleksiteten også stiger. Forfatterne deler kompleksiteten op i to typer. Den eksterne, der kommer til os udefra, som vi ikke kan ændre, og den interne, som kommer af sig selv, hvis man ikke leder virksomheden. Ofte er den en respons på uigennemskuelige vilkår og foranderlige forhold. Meget af kompleksiteten er uproduktiv og overstiger den værdi, der skabes. At skabe enkelhed, simplicity, kræver fokus. Man kan kun skabe tilstrækkelig kapacitet til at håndtere ekstern kompleksitet ved at holde intern kompleksitet på et minimum. Forfatterne gennemgår forskellige kilder til uproduktiv kompleksitet, eksempelvis it-systemer, processer, projekter, og giver gode råd til at reducere den. Bogen igennem citeres virksomhedsledere for gode råd til, hvordan de har håndteret problemet. Den form for kompleksitet, der beskrives her, må ikke forveksles med den kompleksitetsledelse, der beskrives i Chefen, snurretoppen og Taylors ketsjer, 2012. Den er snarere i slægtskab med hele lean-tankegangen.

Bogen Den nye, sunde fornuft : kontrol over kompleksitet i virksomheden via sammenhæng, 2001 beskriver også metoder til at håndtere kompleksiteten i virksomheden. Desuden omhandler de mange bøger om lean-ledelse en delmængde af samme problemfelt.

En bog, der sætter fokus på den uproduktive kompleksitet, der ofte udvikler sig i virksomheder i udvikling.


Berlingske tidende

d. 7. sep. 2014

af

af

Frank Dybdal Lilleøre

d. 7. sep. 2014


Projektledelse

Årg. 19, nr. 1 (2015)

af

af

Sara Løchte

Årg. 19, nr. 1 (2015)