Bøger / faglitteratur / essays

Krigens konsekvenser : anden verdenskrig i dansk og finsk historiekultur


Beskrivelse


Essays om hvordan besættelsestiden har haft en fortløbende indflydelse på danskerne, og hvordan 2. verdenskrig har været beskrevet og behandlet i henholdsvis dansk og finsk skønlitteratur i perioden 1940-1945.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. jan. 2016

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 12. jan. 2016

Interesserede i dansk og finsk historiekultur får her en interessant gennemgang af forskellige måder at anskue, behandle og bruge historien om 2. verdenskrig på.

I tre essays udfolder Claes Johansen, hvordan besættelsestiden har haft en fortløbende indflydelse på danskernes dagligdag. Han argumenterer bl.a. for, at ungdomoprøret delvist blev båret frem af nationale traumer fra Besættelsestiden. Gennem læsningen af tre finske romaner, bl.a. Väinö Linnas Den ukendte soldatBlod og sneAfgrunden, viser han endvidere, hvordan Finland gennem skønlitteraturen har taklet de nationale traumer, som krigen medførte. Bogen, der også indeholder en analyse af svenske Peter Nissers roman fra 1941, Blod og sne, som bl.a. sammenlignes med Kim Leines roman Afgrunden, rundes af med en hidtil utrykt novelle af CJ om en dansk frivillig i den finske hær under Vinterkrigen. En del af teksterne er mere eller mindre redigerede og udvidede versioner af aviskronikker. CJ har bl.a. også skrevet trilogien "Våben til København"I tre essays udfolder Claes Johansen, hvordan besættelsestiden har haft en fortløbende indflydelse på danskernes dagligdag. Han argumenterer bl.a. for, at ungdomoprøret delvist blev båret frem af nationale traumer fra Besættelsestiden. Gennem læsningen af tre finske romaner, bl.a. Väinö Linnas Den ukendte soldat, viser han endvidere, hvordan Finland gennem skønlitteraturen har taklet de nationale traumer, som krigen medførte. Bogen, der også indeholder en analyse af svenske Peter Nissers roman fra 1941, , som bl.a. sammenlignes med Kim Leines roman Afgrunden, rundes af med en hidtil utrykt novelle af CJ om en dansk frivillig i den finske hær under Vinterkrigen. En del af teksterne er mere eller mindre redigerede og udvidede versioner af aviskronikker. CJ har bl.a. også skrevet trilogien "Våben til København"I tre essays udfolder Claes Johansen, hvordan besættelsestiden har haft en fortløbende indflydelse på danskernes dagligdag. Han argumenterer bl.a. for, at ungdomoprøret delvist blev båret frem af nationale traumer fra Besættelsestiden. Gennem læsningen af tre finske romaner, bl.a. Väinö Linnas Den ukendte soldat, viser han endvidere, hvordan Finland gennem skønlitteraturen har taklet de nationale traumer, som krigen medførte. Bogen, der også indeholder en analyse af svenske Peter Nissers roman fra 1941, Blod og sne, som bl.a. sammenlignes med Kim Leines roman , rundes af med en hidtil utrykt novelle af CJ om en dansk frivillig i den finske hær under Vinterkrigen. En del af teksterne er mere eller mindre redigerede og udvidede versioner af aviskronikker. CJ har bl.a. også skrevet trilogien "Våben til København".

CJ skriver godt og med overskud, og han viser tydeligt, hvordan 2. verdenskrig har sat sig dybe spor i kulturen. Gennemgangen af de litterære værker er god, og den understreger, at skønlitteraturen kan nuancere og udvide billedet og således også være en kilde til erkendelse.

I Finland og Danmark: krig og besættelse 1939-45 viser historikere fra Finland, Tyskland og Danmark, hvordan krigens konsekvenser var meget forskellige i de to nordiske lande.