Bøger / faglitteratur / dagbøger

Krigsdagbøger 1939-1945


Beskrivelse


Den svenske forfatter Astrid Lindgrens (1907-2002) personlige skildring af krigens gang både ude i verden og i Sverige, hvor man får et unikt indblik i dagligdagen i Lindgren-familien.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. apr. 2016

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 28. apr. 2016

Unik fortælling om krigen som den påvirker familieliv og dagligdag flettet sammen med en skarp analyse af verdenspolitiske hændelser. For alle, der interesserer sig for historie og for Astrid Lindgrens forfatterskab.

Krigsdagbogen begynder ved krigsudbruddet i 1939 og afsluttes nytårsaften 1945. I det tidsrum skriver Astrid Lindgren om krigens gang, ialt 17 notesbøger bliver det til. Hun fortæller om dagliglivet som husmoder med vareknaphed og livet i familien vekslende med udblik til rigets og verdens tilstand, bl.a. dokumenteret af udsnit fra breve fra hendes tid som brevcensor. Bogen er illustreret med fotos af familien og fra de originale notesbøger. Der er forord af Kerstin Ekman, efterord af Astrid Lindgrens datter Karin, noter og personregister.

Det er en flot læseoplevelse. Selvfølgelig smukt og levende skrevet med et enestående indtryk af krig og dagligt liv, fordi Lindgren er sublim til at flette det nære sammen med det verdenspolitiske. Som en lille krølle får vi de første antydninger af forfatterspiren, som skriver lidt til aviserne og fortæller sin datter godnathistorie om en pige, der hedder Pippi. Smukt boghåndværk.

Lindgren er svær at matche med andre. De helt personlige tekster fra hendes hånd har vi også i Jeg lægger dine breve under madrassenDenne dag, et liv, og jeg får en ubændig lyst til at (gen)læse Denne dag, et livLindgren er svær at matche med andre. De helt personlige tekster fra hendes hånd har vi også i Jeg lægger dine breve under madrassen, og jeg får en ubændig lyst til at (gen)læse .


litteratursiden.dk

d. 20. maj 2016

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 20. maj 2016

Astrid Lindgren knytter på mesterlig vis den lille historie sammen med den store. Dagbogsoptegnelserne føjer vigtige brikker til vores viden om Astrid Lindgren og dagliglivet i det neutrale Sverige. A...


Berlingske tidende

d. 6. maj 2016

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 6. maj 2016


Kristeligt dagblad

d. 4. maj 2016

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 4. maj 2016


Jyllands-posten

d. 4. juni 2016

af

af

Johs H. Christensen

d. 4. juni 2016