Bøger / faglitteratur

Krise til opstand : noter om det igangværende sammenbrud


Beskrivelse


Forfatteren søger at påvise den neoliberale kapitialismes iboende selvdestruktion og kommende sammenbrud og de oprør, der siden 2011 er opstået rundt om i verden, som et symptom herpå.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. okt. 2013

af

af

Jytte Bræmer

d. 11. okt. 2013

Målgruppen vil være at finde i det venstreradikale akademiske miljø.

Forfatteren er lektor ved KU indenfor områderne litteraturvidenskab og moderne kultur. Bogens hovedpointe er, at de nuværende kriser ikke er forbigående, men er begrundet i kapitalismens strukturelle modsætninger og problemer. Den danske venstrefløj har ikke revolution i deres nuværende retorik, og der er ifølge Mikkel Bolt ingen kontakt til gadens aktivisme, som man har set det tidligere i historien. Han argumenterer imidlertid for, at de oprør, man har set siden 2011 i såvel Mellemøsten, i det sydlige Europa og i USA via Occupy-bevægelsen, alle er reaktioner mod den neoliberale kapitalismes selvdestruktive bevægelser. Han analyserer bevægelserne med udgangspunkt i en lang række teorier fra Marx til Robert Brenner, og han ser udviklingen som kapitalismens igangværende sammenbrud. Bogen er sprogligt relativt let tilgængelig, men der kræves et forhåndskendskab til teoriapparatet. Et kritisk indlæg i samfundsdebatten fra et perspektiv, som ikke ses så ofte mere.

Lægger sig op ad forfatterens egen En anden verden, 2011, hvor der imidlertid var fokus på kunstens og kulturens udtryk i den forbindelse.

Bogen forsøger fra et venstreradikalt synspunkt at påvise kapitialismens iboende selvdestruktion og kommende sammenbrud og de oprør, der siden 2011 er opstået rundt om i verden, som et symptom på dette.


Berlingske tidende

d. 17. feb. 2014

af

af

Kasper Støvring

d. 17. feb. 2014