Film / fiktion til børn / socialrealisme

Kujoner


Beskrivelse


14-årige Gabriel mobbes temmelig hårdhændet i skolen af rigmandssønnen Guille og hans hof på tre medløbere. Gabriel bliver mere og mere indelukket og mut, men finder ud af, at hans far også mobbes, og at frygt egentlig er en dominerende magtfaktor, som bestemt kan udnyttes!

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. sep. 2010

af

af

Ulrich Breuning

d. 9. sep. 2010

Det spanske teenagedrama Kujoner sætter fokus på mobning og tager pulsen på en frygtbaseret verden. Filmen henvender sig således både til et ungt publikum (Medierådet fraråder dog med rette de undertiden meget grove løjer for børn under 11 år) og deres forældre. Kujoner er således oplagt i en pædagogisk situation og bør anbefales, hvis mobning og det uhyggelige fænomens årsager er på dagsordenen.

14-årige Gabriel kaldes kærligt for Gaby og mindre kærligt for Gulerod på grund af sin hårfarve. Faktisk mobbes Gabriel temmelig hårdhændet i skolen af rigmandssønnen Guille og hans hof på tre medløbere. Gabriel bliver mere og mere indelukket og mut, og en dag bliver det for meget, og han slår voldsomt igen. Og bliver straffet med hjemsendelse fra skolen og psykologhjælp! Gabriel finder ud af, at hans far også mobbes. Og at frygt egentlig er en dominerende magtfaktor, som bestemt kan udnyttes! Film om skoleliv er en interessant subgenre i filmhistorien, hvor skolegårdens ritualer og klasseværelsets hierarki bliver en lilleverden, som afspejler sociale mønstre i den omkringliggende, store verden. Instruktørparret José Corbacho og Juan Cruz debuterede i 2005 med Tapas, der også skildrer menneskeskæbner i et minikosmos.

Kujoner, 2008 er i sin hudløse, rå behandling af mobning direkte sammenlignelig med Oliver Ussings Min bedste fjende og Kaspar Munks Hold om mig, der begge havde premiere i 2010.

Anbefales for sit væsentlige emne, nuancer og engagement.


Jyllands-posten

d. 8. apr. 2010

af

af

Nanna Frank Rasmussen

d. 8. apr. 2010


Politiken

d. 8. apr. 2010

af

af

Sophie Engberg Sonne

d. 8. apr. 2010


Kristeligt dagblad

d. 8. apr. 2010

af

af

Henrik Uth Jensen

d. 8. apr. 2010