Overordnet er bogen henvendt til både muslimer og ikke-muslimer. Indenfor begge grupper vil den være aktuel for samfundsinteresserede, der med åbent sind ønsker at tilegne sig indsigt i, hvordan man kan forestille sig, at demokratitanken i samklang med islamisk tankegang kunne vinde fodfæste - i Mellemøsten.
Forfatterens oprindelsesland er Iran, hvorfra han flygtede til USA med sin familie i forbindelse med den iranske revolution, der bragte Ayatolla Khomeinis præstestyre til magten. Bogens tema er, at demokrati kan og skal skabes indenfor islams rammer i Mellemøsten. Det er tilmed en proces, som visse steder allerede er i gang. Forfatteren er selv muslim og har stort kendskab til koranen og den ideologi, som ligger heri. Den udlægger han ret fleksibelt i forhold til samfundsudviklingen, hvilket han således også finder belæg for i selve koranen. I forhold til disse aktuelle budskaber fylder tilbageblikkene på islams historie tigtig meget, så kun de mest ihærdige vil hænge på.
Bogen står ret alene med sin udlægning af koranen til fordel for etablering af demokrati i Mellemøsten.
Befriende at læse en bog, der bygger bro mellem 2 verdensopfattelser. Bogen er en fornuftig og indsigtsfuld stemme i en samfundsdebat, som har været skinger og konfliktfyldt navnlig siden september 2001. Bogens fokus på islams historiske udvikling vil formentlig indsnævre læserskaren.