Bøger / faglitteratur / erindringer

Kurland : en jødisk sportsmand i krigs- og efterkrigstid


Beskrivelse


Forfatterens (f. 1923) tilbageblik på sit liv i en jødisk familie fra 1930'erne til besættelses- og efterkrigstid. Hans engagement i brydesport, ægteskab, soldatertid, arbejde m.m.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. aug. 2010

af

af

Søren Brunbech

d. 2. aug. 2010

Erindringsbogen om livet i et dansk-jødisk miljø kan bruges bredt til biografilæserne.

Simon Kurland er født i København i 1923, som søn af jødiske immigranter fra Estland. I et levende og ligefremt sprog fortæller han om sit lange og begivenhedsrige liv. Han gik i skole i 30'erne på Mosaisk Drengeskole og fik bagefter læreplads som maskinarbejder. Fritiden blev bl.a. tilbragt i den jødiske idrætsforening "Hakoah", hvor Simon og hans brødre gjorde sig gældende som meget dygtige brydere og en storbror vandt medaljer ved OL. Den fysiske styrke fik han jævnligt brug for når han som jøde blev chikaneret af nazistisk sindede arbejdskollegaer. Vi følger familiens dramatiske flugt til Sverige i 1943 og det efterfølgende ophold. Efter tilbagekomsten hører vi bl.a. om soldatertiden, rejserne med brydeholdet til bl.a. Israel, og om hvordan Simon Kurland stifter familie og får egen virksomhed som symaskinereparatør.

Claus Boxenbaums Sandvejen - og andre veje, 2005, giver også et kig ind i det jødiske miljø i Danmark.

En velskrevet erindringsbog med gode hverdagsagtige tids- og miljøskildringer fra det dansk-jødiske indvandrermiljø i mellem - og efterkrigstiden.


Jyllands-posten

d. 6. okt. 2010

af

af

Henrik Gade Jensen

d. 6. okt. 2010


Berlingske tidende

d. 11. aug. 2010

af

af

Bent Blüdnikow

d. 11. aug. 2010


Goldberg

Nr. 21 (2010)

af

af

Elsebeth Paikin

Nr. 21 (2010)