Bøger / faglitteratur til børn

Kvinder i oldtidens Ægypten


Beskrivelse


Om kvindernes historie i det gamle Egypten, bl.a. om kvinder og børn, kvinder og arbejde, kongelige kvinder, kvinder i templet, død og begravelse samt gudinder.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juni 1999

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 7. juni 1999

Holder tesen om, at der bag mere eller mindre fremtrædende/berømte mænd altid står en kvinde? I oldtidens ægyptiske samfund var mændene de rigeste og mægtigste, så derfor blev de fleste bygninger, malerier og skatte skabt til mænd og skildrer især dem. Denne bog afvejer mulige fortolkninger af vanskelige eller delvise beviser om kvindens rolle og stilling og fremfører en sandhed, som historikerne ser den i dag, og det er blevet til en spændende rejse i kvindens univers. I et flot design med mange dejlige illustrationer og en uhyre velskrevet tekst fører bogen sin læser frem til viden om: kvindens retslige stilling, ægteskab, opdragelsen af børnene, hjemlige sysler, arbejde uden for hjemmet, de kongelige kvinder, kvindernes arbejde i templet o.m.m. Bogen er velegnet til temaarbejde omkring kvindens stilling/ligestilling eller f.eks. til en sammenligning med kvindernes stilling i oldtidens græske- og romerske riger. Det her er en del af historien, som vi ikke ret tit hører om, men den er faktisk ret spændende og givende. Fra 8. klasse. Selvlæsning fra 14/15 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juni 1999

af

af

Birgit Hald

d. 7. juni 1999

Det andet bind i serien om kvindernes historie har akkurat lige så flot og appellerende layout som Kvinder i Europa – 19. århundrede (1999) af samme forfatter. Teksten, der er sat i to spalter, kan læses fra 12 år, men sproget er lidt upræcist, og stavemåden af enkelte ord er forældet. Bogen er rigt illustreret med flotte farvefotos af ruiner, monumenter, malerier og skulpturer, og derudover brydes teksten af relevante, historiske citater trykt på gul baggrund. Forfatteren lægger ikke skjul på at en stor del af bogens udsagn er gætterier og fortolkninger der muligvis vil blive ændret i fremtiden efter yderligere forskning. Bogen kommer godt rundt om sit emne og giver indtryk af at i hvert fald overklassens kvinder på mange områder var respekterede og en ligeværdig del af befolkningen. Efter en generel indledning om området, en tidslinie og oplysninger om forskning og kilder følger kapitler om kvinder i forhold til familien og hjemmet, arbejde, tøj, kongelige kvinder, præstinder og døden, og til sidst er der en oversigt over gudinderne. Bagest er der en forklarende ordliste med et lidt tilfældigt udvalg af ord, en kort litteraturliste samt et indeks.Informationer og udgaver