Bøger / faglitteratur til børn

Kvinder i oldtidens Rom


Beskrivelse


Om kvinder i romertiden fra ca. 500 f.Kr-475 e.Kr. Bl.a. om kvinders status, kvinders rolle i hjemmet, i familien og som moder og hustru, kvindearbejde på landet og i byen, kvinder og religion samt berømte kvinder. Med ordliste.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. feb. 2000

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 29. feb. 2000

De gamle romere var berømte for deres bygningshåndværkere, ingeniører og kunstnere. De var alle sammen mænd. Det var også de romerske forfattere, som først og fremmest ønskede at skildre krig og politik. Her var meget, meget lidt om kvinderne – og slet ikke noget om, hvordan de oplevede deres egen situation. Men hvor optræder så Den anden halvdel af historien? Hvad ved vi om dem? Lovsamlinger fortæller om deres forventede opførsel, og retsdokumenter skildrer, hvad der skete med dem, hvis de brød loven. De havde ingen stemmeret og ingen ejendomsret. Alle havde de en mandlig værge, som godkendte eller modsatte sig deres handlinger. I et flot design med mange elegante illustrationer og en velskrevet tospaltet tekst fører bogen sin læser frem til viden om: familieliv, sundhed og skønhed, kvinder i hjemmet, kvinder i arbejde, kvinder og religion samt berømte kvinder. Jo, de var der. Bag manden, ved siden af ham og i få tilfælde foran ham. Det sidste var ofte en dyr spøg. Bogen er velegnet til temaarbejde om kvindens stilling/ligestilling. Fra 8. klasse. Bogen holder samme høje standard som Kvinder i Europa (99/13) og Kvinder i oldtidens Ægypten (99/30).


Bibliotekernes vurdering

d. 29. feb. 2000

af

af

Birgit Hald

d. 29. feb. 2000

Kvinder i oldtidens Rom udkommer i samme pæne udstyr med flotte illustrationer som de tidligere bind i serien Den anden halvdel af historien. Billedmaterialet dominerer opslagene og består af gode, skarpe farvefotos af malerier, mosaikker, statuer, relieffer og brugsgenstande der underbygger tekstens indhold. Teksten, der er sat i to spalter, kan læses fra 12 år, men det virker forstyrrende på læseoplevelsen at sproget er kluntet og upræcist, og så betyder mindre trykfejl ikke så meget. Idéen med at supplere de utallige bøger om det gamle Rom med en kvindelig synsvinkel er god, og forfatteren kommer udmærket rundt om emnet. Efter en kort generel indledning om det romerske imperiums udbredelse og en tidsoversigt omtales kildematerialet og mangelen på samme med hensyn til kvinder. Derefter følger kapitler om kvindernes status, familieliv, sundhed, mode, boligen, arbejde, mad, underholdning, religion og døden. Afslutningsvis omtales overgangen til kristendommen der på flere områder forringede kvindernes vilkår, og nogle berømte kvinder og deres bedrifter nævnes. Bagest er der ordliste og register. I samme serie udkommer samtidig med denne bøger om kvinder i oldtidens Grækenland og middelalderens Europa.Informationer og udgaver