Guldaldermaleren Johan Thomas Lundbyes (1818-1848) læsning af Kierkegaards skrifter fik betydning for hans kunst såvel som hans liv. Flere museer er her i Kierkegaard-året gået sammen om en udstilling, som nærværende bog er katalog til. Hovedpersonen er dog ubetinget Lundbye, som alle med interesse for dansk guldalder nu kan træde et skridt nærmere.
Den fint redigerede og smukt illustrerede bog indeholder 3 essays. Hans Edvard Nørregård-Nielsen sammenholder malerens værk med hans dagbogs stemningsnotater og påpeger, hvordan Kierkegaards indflydelse bliver problematisk for kunstnerens resignation og distance til livet. Museumsinspektør Bente Bramming påviser en splittelse i kunstnersjælen, der peger ud over den romantiske tradition og frem mod ekspressionisme og eksistentialisme. Den italienske filosof og Kierkegaard-forsker Ettore Rocca går tættere på, hvad Lundbye læste af Kierkegaard og hvornår. Bogen indeholder desuden ikke tidligere offentliggjorte tekster af Lundbye: dagbogsuddrag og digte samt to afhandlinger om kunst og skønhed. Illustreret med malerier, tegninger og håndskifter. Forsynet med omfattende noter og litteraturhenvisninger.
Det er et udstillingskatalog, der med nye vinkler, grundighed og engagement kommer godt rundt om sit emne, hvis temaer tidligere har været berørt i Johan Thomas Lundbye 1818-1848, 1994.
En smukt illustreret bog, der med et anderledes greb indkredser en guldaldermalers optagethed af den samtidige Søren Kierkegaard.