Bøger / faglitteratur

Læsø land : økologi og kultur i et øsamfund 1550-1900. Bind 1 : Kvinden og jorden


Beskrivelse


Gennemgang af Læsøs historie i perioden 1550-1900 og hvordan beboerne formåede at tilpasse sig de skiftende økologiske og økonomiske forhold. Forhold som resulterede i et særligt kønsrollemønster hvor kvinderne beskæftigede sig med at dyrke jorden, og mændene med søfart og fiskeri.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. jan. 2018

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 29. jan. 2018

Læsø er mere end saltsyderier, og i et letforståeligt sprog gennemgår professor Bjarne Stoklund øens historie og fortæller desuden om hvordan beboerne formåede at tilpasse sig de hårde vilkår. For læsere interesserede i Læsø, eller daglivet på en ø.

Professor i etnologi Bjarne Stoklund var af gammel Læsøslægt, og nærværende værk er resultatet af et arbejde som udspandt sig over en hel menneskealder. Værket var ikke helt færdigt da Stoklund døde i 2013, og det afsluttende kapitel er derfor afrundet af redaktørerne. I to bind gennemgås Læsøs historie i perioden 1550-1900 og hvorledes beboerne formåede at tilpasse sig de skiftende økologiske og økonomiske forhold. Forhold som resulterede i et lidt atypisk kønsrollemønster hvor kvinderne beskæftigede sig med at dyrke den magre jord, og mændene med fiskeriet. Vi får bl.a. gennemgået øens biologi, kulturhistorie, og beboernes hverdagsliv. Med kildefortegnelse, noter, register, og illustrationer.

Giver et enestående indblik i hvorledes livet tog sig ud på øen for den almene beboer på øen. Det er historien om hvordan de hårdføre øboere formåede at tilpasse sig økologiske katastrofer som fx sandflugt. På trods af Stoklunds lidt grundige og akademiske tilgang, er bogen let at læse.

Stoklund har udgivet flere små værker om Læsø bl.a. Læsø - menneske og landskaberLæsø rundtGlimt af det gamle Læsø 1800-1900. En lidt lettere tilgang til øens historie kan findes i guiden Læsø rundt eller Glimt af det gamle Læsø 1800-1900Stoklund har udgivet flere små værker om Læsø bl.a. Læsø - menneske og landskaber. En lidt lettere tilgang til øens historie kan findes i guiden eller Glimt af det gamle Læsø 1800-1900Stoklund har udgivet flere små værker om Læsø bl.a. Læsø - menneske og landskaber. En lidt lettere tilgang til øens historie kan findes i guiden Læsø rundt eller .


Zise

Årg. 41, nr. 2 (2018)

af

af

Henrik Gjøde Nielsen

Årg. 41, nr. 2 (2018)