Bøger / skønlitteratur til børn

Landet uden ondskab


Beskrivelse


Tegneserie. Fiktive dagbogsnotater og fotografier fra 1839-1840 om en kvindelig antropolog i Paraguays regnskove fortæller om en indianerstammes liv og undergang som følge af den indtrængende civilisation.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. jan. 2000

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 19. jan. 2000

Landet uden ondskab er et meget smukt og anderledes tegneseriealbum, men også vanskeligt tilgængeligt dels på grund af selve formen, men også på grund af et meget særpræget handlingsforløb. Albummet er oversat fra fransk og skabt ud fra en særdeles original ide af to, for undertegnede ukendte, tegneseriekunstnere. Fortællingen foregår lige omkring udbruddet på 2. verdenskrig, men selve handlingen udspilles i Paraguays jungle blandt en lille flok jagede indianere. Hertil ankommer den kun 26-årige jødiske etnolog, Eliane Goldshmidt, for at færdiggøre en guarani-fransk ordbog. Medens hendes slægtninge i Europa interneres og udslettes, er hun vidne til det lille indianersamfunds voldsomme undergang. Hele historien bygger på Elaines dagbogsoptegnelser i form af en personlig håndskrift på mørk, ternet baggrund, og det er både en grafisk genistreg, men også et handicap, da den noget gnidrede skrift kræver en del tålmodighed af sin læser. Billedsiden er utrolig gennemarbejdet med fine personskildringer og en flot vekselvirkning mellem rolige, flydende forløb og højdramatiske sekvenser. Et meget flot album til den noget erfarne tegneserielæser fra omkring 13 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. jan. 2000

af

af

Vera Jensen

d. 19. jan. 2000

Tegneseriealbum, der foregiver at være opbygget omkring nogle dagbogsnotater fra 1939-40. Denne dagbog skildrer den unge franske sprogforsker Elaine Goldshmidts oplevelser blandt mbya-indianerne i Paraguays jungle. Vejledt og lokket af den gudelignende karai drager indianerne afsted for at finde det mytologiske "landet uden ondskab". Elaine tager med indianerne, og rejsen får fatale følger for hendes liv. De første otte sider i albummet skal forestille at være autentiske uddrag af Elaines dagbog, som består af løsrevne dagbogsnotater, tegninger, fotografier, digte og sprogvidenskabelige noter. Det skrevne står med en gnidret skråskrift, der er svær at læse. Selve historien er udført som en normal tegneserie, dog med undertekster, der står med skråskrift. Forfatteren og tegneren har tilsyneladende stor indsigt i indianernes levevis, kultur og mytologi. Selve handlingen er ikke specielt interessant, men albummet giver et indtryk af en verden, der er blevet fortrængt og ødelagt af den såkaldte civilisation. Stregen er flot og veksler mellem dynamisk action og stemningsfulde scener. Farvelægningen er meget vellykket. Et svært album med mange facetter, der primært henvender sig til voksne.


Berlingske tidende

d. 29. feb. 2000

af

af

Kristian Lindberg

d. 29. feb. 2000


Strip!

Nr. 9 (2000)

af

af

Martin Weinreich

Nr. 9 (2000)