Bogen er på et niveau, som først og fremmest er målrettet forskere og studerende ved universiteter og andre højere læreanstalter.
Bogens titel henviser til Shakespeares skuespil Kong Lear, hvor kongen frivilligt overdrager magten til sine døtre. Han skuffes, da de sætter deres egen dagsorden og med deres magt kaster kongedømmet ud i kaos med jalousi, selvmord og sammenbrud. Learkomplekset er et nyt begreb for autoriteternes aktuelle krise, hvor magten abdicerer uden i virkeligheden at ønske at miste sin magt. Derfor skuffes autoriteterne, når borgerne ikke opfører sig som forventet. Forfatteren analyserer sin tese om, at der er en tendens til en feminisering af vores kultur med det forfatteren kalder feminine værdier som nye idealer. Derved gentages Lear-tragedien symbolsk i det moderne menneske, i familien, i skolen og i samfundet, når magtstrukturerne nedbrydes og erstattes af en kultur med individets frihed og ret til frivillighed.
Forfatteren er professor ved Århus Universitet og har et omfattende idehistorisk og socialanalytisk forfatterskab. Han skriver i forordet at bogen er første bind i en afhandling om magtens abdikation og næste bind analyserer afmagtens overtagelse.
Velskrevet akademisk bog om et spændende og relevant tema i samfundsudviklingen. Bogen rummer en forskningsbaseret viden med argumenter, analyser og figurer på et højt teoretisk niveau.