Bogen diskuterer forskellige håndteringsmuligheder i den nye situation efter reformerne. Dens ærinde er at give kommunale ledere en klarere fornemmelse af strategisk ledelse, og den understreger, at det ikke primært drejer sig om at mestre værktøjer, men derimod om at forstå, hvad der sker i det offentliges samspil med omgivelserne. Det betyder fx at etablerede forestillinger om fagprofessionel ledelse står for skud, og at balancen mellem kommunernes repræsentative demokrati og brugernes ønsker sættes i spil i den praktiske ledelse. Bredden gør, at bogen ikke kun henvender sig til ledere. Alle der arbejder i den kommunale sektor kan bruge den til at lære mere om, hvad det er, der skal fokuseres på i den nye fremtid.
Bogen er et grundigt og velskrevet hjælpemiddel. De 8 forfattere, der alle har en forskningsmæssig baggrund, skriver ligefremt, og de disponerer stoffet godt. De enkelte kapitler ledsages af supplerende litteraturhenvisninger, men noter og henvisninger i teksten er udeladt. Det er en bog, der bygger på teoretiske overvejelser, og de casebeskrivelser, der ellers er så almindelige i genren mangler uden at savnes.
Der er allerede mange bøger, der tager fat på de nye krav kommunal- og kvalitetsreformerne stiller op, men denne udmærker sig ved sin stringens og umiddelbare anvendelighed på flere niveauer.
8 forfattere behandler her en række udfordringer og muligheder som kommunal- og kvalitetsreformerne opstiller for de kommunale ledere.