Bøger / faglitteratur / encyklopædier

Leksikon over ordbøger og leksika


Beskrivelse


Bogen er opdelt i en opslagsdel med cirka 700 artikler, der omtaler mere end 1.900 forskellige danske ordbøger og leksika i såvel trykt som online form primært udgivet i tidsrummet 1990-2010, og en bibliografidel med de omtalte værker.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. feb. 2010

af

af

Hans Michelsen

d. 4. feb. 2010

Leksikografisk værk der er anvendelig for fagfolk, men ifølge forfatteren henvender den sig også til skoleelever og studerende.

Bogen består af en leksikografisk teoretisk del, der på akademisk vis gennemgår teorien bag leksika og håndbøger. Opslagsdelens ca. 700 artikler skal lede læseren til det rette leksikon/den rette håndbog. Det er også nødvendigt at benytte bibliografien over de 1400 omtalte danske ordbøger og leksika for at få de nødvendige internethenvisninger til værkerne. De enkelte opslagsartikler har et historisk præg, hvor emnets historie set gennem håndbøger er ridset op. Grundig gennemgang af værkerne i opslagsdelen, der også medtager nyeste håndbøger, men i informationssammenhæng af betragtelig ælde. Der medtages også leksika henvendt til børn. Pga. fast bagkant er der uortodokse orddelinger. Forfatteren er forskningsmedarbejder på Center for Leksikografi, Handelshøjskolen i Aarhus. Han har en lang leksikografisk anmeldervirksomhed bag sig.

Nærværende leksikon er det første af sin slags på dansk og Axel Andersens Veje til viden, 1996, er det værk, der kommer denne nærmest.

Bogen er tiltænkt fagfolk, som også vil kunne anvende den, selvom man nok i dag ville starte på internettet (og ikke kun i Google), men den vil næppe have appel til hverken skoleelever eller studerende, som antagelig vil søge oplysninger i bibliotek.dk, der ikke kun som beskrevet er folkebibliotekernes base, men en base over hvad der findes på danske offentlige biblioteker.