Bøger / faglitteratur / biografier

Lidenskab for liv : præsentation af fire eksistenstænkere - Kierkegaard, Grundtvig, Nietzsche, Løgstrup


Beskrivelse


Forfatteren (f. 1938) der er teolog, tidligere seminarielektor og studenterpræst, behandler aspekterne eksistens og liv i værker af Kierkegaard, Grundtvig, Nietzsche og Løgstrup, samt deres eget liv og tanker. Med korte tekstuddrag af udvalgte værker.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. apr. 2014

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 16. apr. 2014

Bogen henvender sig til teologisk og filosofisk interesserede læsere på begynder- og fortsætterplan.

Forfatteren (f. 1938) er teolog, tidligere seminarielektor og studenterpræst. Bogen gennemgår aspekterne eksistens og liv i værker af Kierkegaard, Grundtvig, Nietzsche og Løgstrup, samt deres eget liv. Den fordeler sig nogenlunde ligeligt på de 3 1800-talstænkere og den ene fra 1900-tallet. Hvert afsnit indeholder en overordnet pointe om deres lidenskab for liv, gennemgang af liv og tanker, samt korte tekstuddrag (knap 10 sider). De biografiske oplysninger kobles sammen med hovedpunkterne (og eventuelt ændring) i deres tænkning: familie, forhold, helbred mm. og hvordan deres filosofiske tænkning om liv og eksistens udvikler sig. De fire gennemgange er omkranset af afsnit som sammenligner og opridser forskelle og ligheder mellem dem. Bogen er let tilgængelig med en essayistisk stil som afspejler at forfatteren er foredragsholder.

Måske bortset fra Grundtvig er de tre andre godt dækket ind af andre introduktioner. Bogen adskiller sig måske mest fra disse ved at sammenstille og sammenligne de fire tænkere. Dette koncept kan fx sammenlignes med Arendts Eksistens og religion, 2010, hvor en række tænkere sammenlignes under bestemte aspekter (eksistens og modernitet).

En appetitvækker og introduktion dels til de fire tænkere, dels til emnet eksistensfilosofi.


Kristeligt dagblad

d. 8. maj 2014

af

af

Michael Bach Henriksen

d. 8. maj 2014


Dansk kirketidende

Årg. 166, nr. 7 (2014)

af

af

Morten Fester Thaysen

Årg. 166, nr. 7 (2014)