Bøger / skønlitteratur til børn

Lige en bog for Anton


Beskrivelse


Billedbog. Delvis tekstløs billedbog om pigen Tanja, som i en bog oplever et utroligt eventyr med drengen Anton, som ellers ikke bryder sig om bøger.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. jan. 1998

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 27. jan. 1998

Delvis tekstløs tysk billedbog om fantasiens og litteraturens magiske kraft. Pigen Tanja er en rigtig lille bogorm, og hun prøver gang på gang at vække den mere materielt indstillede dreng, Antons interesse for bøger. Men forgæves, indtil hun en dag bilder ham ind, at hun er blevet bidt af en slange, som krøb ud af en bog. Det tænder han på, og da hun læser bogen for ham, kommer de ind i den og oplever her et utroligt og uhyggeligt eventyr. Denne del af bogen er tekstløs, og vi tilskuere kan selv digte videre på de dramatiske billeder af Tanja, som bortføres af en ækel drage, og Anton som må igennem mange strabadser for at redde hende. Da de lander velbeholdne i virkeligheden igen, er Anton omvendt. Den surrealistiske billedside virker stærkt. Det er både smukke og mystiske billeder med en dyster farvelægning, som om det er ved at blive aften. Der er en behersket og kølig ro over illustrationerne, som har mange mærkelige detaljer at gå på opdagelse i. Fra at være ensides går illustrationerne i den tekstløse del over til at dække hele opslaget. Det er en speciel bog, som kan kigges i og fortolkes mange gange Udover oplæsning fra 4 år, kan den bruges pædagogisk af børnebibliotekarer, som vil demonstrere det at være helt opslugt af en god bog!.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. jan. 1998

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 27. jan. 1998

Billedbogens historie er en art metahistorie om historier i billedbøger, om fortællingens fortryllelse. Den henvender sig fortrinsvis til børn inden skolealderen, hvor den vil fungere bedst i en tæt oplæsningssituation med fælles meddigten over midterdelens serie af helt tekstløse opslag. Historiens Tanja er ivrig læser, og det er vennen Anton absolut ikke. En dag viser Tanja Anton en stor bog, som de sammen går ind i. I bogens verden redder Anton tappert Tanja fra en frygtindgydende drage, og da de er tilbage igen, har Anton fået smag på mere bog! Den fyldige tekst til realplanets indledende afsnit er ligefremt fortalt med udstrakt brug af korte, naturlige replikker, der fint karakteriserer de to medvirkende. Den er anbragt i brede blokke under hver sides store billede. Og redningshistorien er fortalt i helt tekstløse billeder over hele opslag. Det er rolige dvælebilleder i mørke, lidt indelukkede nuancer. Der er omhu og nøjagtighed i detaljerne, men kombinationen med store flader med dybde giver ro og overskuelighed og plads til fantasien. Figurtegningen er så enkel at det er lige på grænsen til det primitive, men det fungerer i en historie, der nok ikke appellerer til mange genlæsninger.


Berlingske tidende

d. 15. mar. 1998

af

af

Eva Glistrup

d. 15. mar. 1998


Politiken

d. 7. mar. 1998

af

af

hygum

d. 7. mar. 1998