Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Lille Duduk og store Godok : en opbyggelig fortælling for de små


Beskrivelse


Fortælleren er Long John Silvers papegøje Duduk, som i sin rejse over 200 år gennemgår en fabel om tro, religion og fanatisme. Kun børn og dyr går fri af satiren, thi de har deres naivitet i behold.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. maj 2008

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 5. maj 2008

Voksne læsere samt også tænksomme unge er hovedmålgruppen, men uanset alder er humor, sans for sproget og en vis grundviden om religion og en lang række litterære referencer en absolut fordel. Nordbrandts mange fans og andre vil nyde satiren, og den kan også læses som debatbog om troens forfærdelige uvæsen.

Nordbrandts facetterede forfatterskab tilføjes endnu et element med denne polemiske og satiriske historie om idiotien og det indskrænkede ved at tro. Den næbbede fortæller er Long John Silvers papegøje, Duduk, og med en tidsrejse og med mange referencer til kendte litterære værker og figurer, bliver det til en historie med mange eksempler på fanatisme, tro og overtro gennem tiden. Godok er Nordbrandts navn på Gud, og hverken han selv eller hans sønner, den henrettede Jeppe eller den mere krigeriske Mulle, kan overbevise Duduk om troen, og han forfølges konstant for sine synspunkter.

Det er en respektløs, underholdende og tankevækkende fabel med mange eventyrlige indfald. Især i de skarpt formulerede afsnit, hvor Duduk argumenterer og påviser troens uvæsen, lever bogen for alvor, mens de historiske udflugter, der dog er nødvendige for at bringe Duduk næsten op til nutiden, forsinker de indædte udfald.

Fascinerende satire over hvordan menneskeheden underkaster sig troens magt og religionens uvæsen, mens de beder deres Godokvor. Kun børnene og dyrene ved bedre. De har den naturlige skepsis i behold, og med viden i stedet for tro er de sammen med fantasifigurerne i bogen de klogeste.


Berlingske tidende

d. 10. maj 2008

af

af

Lars Handesten

d. 10. maj 2008


Kristeligt dagblad

d. 9. maj 2008

af

af

Peter Stein Larsen

d. 9. maj 2008


Information

d. 8. maj 2008

af

af

Tue Andersen Nexø

d. 8. maj 2008


Jyllands-posten

d. 9. maj 2008

af

af

Erik Svendsen

d. 9. maj 2008


Politiken

d. 10. maj 2008

af

af

Lasse Horne Kjældgaard

d. 10. maj 2008


Standart

Årg. 22, nr. 3 (2008)

af

af

Dan Ringgaard

Årg. 22, nr. 3 (2008)