Bøger / faglitteratur

Litografens Danmarkshistorie : litograf Alfred Jacobsens Danmarks Historie i Billeder udgivet 1892-1896


Beskrivelse


Gengivelse af de litografiske tryk med danmarkshistoriske motiver, som Alfred Jacobsen samlede og udgav som anskuelsesbilleder til historieundervisningen. Tavlerne blev udført af syv danske kunstnere og er her forsynet med nyskrevne kommentarer.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. feb. 2017

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 13. feb. 2017

Udgivelse af de, nu nærmest ikonografiske, tavler af episoder fra danmarkshistorien, som litografen Alfred Jacobsens samlede og udgav 1892-1896. De meget livlige og smukke tavler blev udført af 7 danske kunstnere. Udgivelsen er med nyskrevne kommentarer til billederne. For kunstnerisk og historisk interesserede.

Før audiovisuelle hjælpemidler i historieundervisningen, brugte man ofte, som ledsagende illustration, såkaldte anskuelsesbilleder. Sådanne er de tavler litografen Alfred Jacobsen udgav i perioden 1892-1896. Det er historiske tableauer udført af 7 anerkendte kunstnere. I denne udgave har Sven-Erik Olsen samlet tavlerne og skrevet en ny tekst. Hver tavle gengiver et nedslag i den danske historie fra urtiden frem til 1864. Indeholder et forord om omstændighederne for den oprindelige udgivelse.

Tavlerne er smukke og står tidens tand. Litografiernes oprindeligt ledsagende tekster er i tidens ånd højstemte, og citeres i udvalg af Sven-Erik Olsen på en oplysende og humoristisk måde. Billederne kunne sagtens have tålt et større bogformat, men det er nok til at man ser detaljerne, og farverne står klart og fint frem.

I den ene ende står den ældre Adam Fabricius' Illustreret Danmarkshistorie for folket. Bind 1 fra 1853, i den anden Claus Deleurans Illustreret Danmarks-historie for folket. 1. del fra 1987-1996, der har forlæg i både Jacobsen og FabriciusIllustreret Danmarkshistorie for folket. Bind 1 : Oldtid og MiddelalderIllustreret Danmarks-historie for folket. 1. delI den ene ende står den ældre Adam Fabricius' Illustreret Danmarkshistorie for folket. Bind 1 fra 1853, i den anden Claus Deleurans fra 1987-1996, der har forlæg i både Jacobsen og Fabricius.