Bøger / faglitteratur / biografier

Liv-stykker og parallelhistorier : hovedperson: Willy Ørskov


Beskrivelse


Billedhuggeren Willy Ørskovs (1920-1990) enke, Grethe Grathwol, giver dels en indgående beskrivelselse af Ørskovs arbejder med hovedvægt på perioden 1963 til 1978, og dels et godt indblik i parrets liv og kunstnerlivets afsavn og glæder i den samme periode. Med optryk af Ørskovs breve, pamfletter mv.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. nov. 2010

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 24. nov. 2010

Omfattende og interessant bog om en af landets meget markante billedhuggere, Willy Ørskov. Den rigt illustrerede bog henvender sig til alle kunstinteresserede.

Willy Ørskov blev født i 1920 og døde i 1990, og han nåede både med sine skulpturer og sine teoretiske værker at præge kunstdebatten. Særligt huskes Ørskov måske for sine "pneumatiske skulpturer", som han også repræsenterede Danmark med ved kunstbiennalen i Venedig i 1976 - disse frække aflange, stofrør, som kan bøjes og drejes alt efter, hvor meget luft, der er i dem. I perioden 1978-84 var Ørskov professor på Charlottenborg, hvor han afløste Svend Wiig Hansen, men han har i størstedelen af sit liv opholdt sig i Frankrig og Italien. Familien havde dog også et hus på Bogø. Det er Ørskovs enke, Grethe Grathwol, der har skrevet bogen, og hun fortæller rørende om deres første tid i Frankrig, hvor de ikke havde mange midler at leve for. Grethe Grathwol giver samtidigt indgående beskrivelser af Ørskovs arbejder, og bogen illustreres af hendes mange, fremragende fotografier. Bogen har en opfattende værkfortegnelse, optryk af Ørskovs breve, pamfletter mv., samt et billedregister over Ørskovs skulpturer.

Bibliotekerne har stadig stor gavn af Grethe Grathwols Om skulptur og skulpturoplevelse, der udkom i et 5. oplag i 2005, og desuden har Grathwol sørget for udgivelse af en række bøger af sin mand.

Meget anvendelig biografi om den markante billedhugger, Willy Ørskov, og bogen giver samtidigt et godt indblik i kunstnerlivets afsavn og glæder.