Bøger / faglitteratur / barndomserindringer

Livserindringer : en kulturhistorisk selvbiografi. Bind 2 : Før det dages, Efterladte erindringer


Beskrivelse


Erindringer om forfatterens (1866-1930) fattige hjem på den jyske hede i slutningen af 1800-tallet og om hans virksomhed som skribent og taler.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. feb. 2011

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 14. feb. 2011

Livserindringerne er for alle, der interesserer sig for Jeppe Aakjærs liv og forfatterskab, og i tilgift giver de et godt og levende indtryk af periodens kulturhistorie.

I en sygdomsperiode et par år før sin død dikterede Aakjær sine erindringer til en sekretær. Han nåede kun at redigere de tre bøger inden sin død i 1930. Resten er nænsomt redigeret af vennen, landsarkivar Georg Saxild, og stilen er her anderledes, mere kalejdoskopisk. De 4 bøger er her samlet i 2 bind. Erindringerne dækker den tidligste barndom, ungdommen, manddomsårene og spredte glimt fra de senere år. Man mærker digteren i sproget, der stadig virker forunderligt levende og malende. Erindringerne giver et livfuldt indtryk af hedebondens barske liv, emmer af kærlighed til forældrene og afspejler en dyb glæde ved naturen. Barndommen er skarpt sanset, og vi får et godt indblik i Aakjærs omtumlede, fattige ungdomsår præget af en dyb hunger efter viden, hans forfatterskab og påvirkningerne fra tidens politiske og kulturelle strømninger. Forsynet med et væsentligt, fyldigt noteapparat.

Ifølge forordet er bøgerne baseret på førsteudgaverne med Aakjærs rettelser og tilføjelser og forsigtigt tillempet en nudansk form, men med bevarelse af passager i dialekt. Ligger tæt op ad de senere udgaver, som nok trænger til en udskiftning.

En væsentlig genudgivelse af Aakjærs selvbiografi, som er en meget vellykket kombination af digtererindringer og et politisk og kulturhistorisk tidsbillede skrevet i et levende sprog.Informationer og udgaver