Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Løve og lam : et studie i H.A. Brorsons forsoningslære


Beskrivelse


Ud fra temaet om den kristne forsoningstanke i salmedigteren Brorsons (1694-1764) værker, analyserer forfatteren 15 kendte og mindre kendte Brorson-salmer og afdækker de forskellige forsoningsmotiver i disse. Med en biografisk skildring af Brorsons liv og de tre retninger der inspirerede ham: den lutherske ortodoksi, pietismen og herrnhutismen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. feb. 2010

af

af

Hans Michelsen

d. 18. feb. 2010

Bogen henvender sig til alle, der er interesseret i H.A. Brorsons salmer.

Den kristne forsoningstanke er et væsentligt tema i salmedigteren H.A. Brorsons litterære virksomhed, og i denne bog redegør forfatteren for de forskellige forsoningsmotiver. I den forbindelse analyserer han 15 kendte og mindre kendte salmer. Som baggrund for fortolkningerne gives en biografisk skildring af Brorsons liv og en gennemgang af de tre retninger, som inspirerede ham, nemlig den lutherske ortodoksi, pietismen og herrnhutismen. Bogen er skrevet i et lettilgængeligt sprog. Da salmerne ikke er aftrykt i deres helhed må læseren have salmebogen ved hånden. Den er en bearbejdet udgave af forfatterens speciale. Forfatteren er teolog.

Om emnet: Brorson : en bog i 300 året for salmedigterens fødsel, 1994, Steffen Arndal: H.A. Brorsons liv og salmedigtning, 1994 og Den store hvide flok vi se, 1989, H.A. Brorson: Samlede skrifter, bind 1-3, 1951-1956. Se dog også Johs. Møllehave: Danske salmer, 1992 og 111 danske salmer, 1981.

Forfatteren giver i bogen en god gennemgang af Brorsons salmevirksomhed og har ydet en vægtig forskningsindsats, idet forsoningstanken i salmedigteren Brorsons produktion er forholdsvis ringe belyst. Bogen vil interessere alle, der sætter pris på Brorsons salmedigtning.


Kristeligt dagblad

d. 20. mar. 2010

af

af

Doris Ottesen

d. 20. mar. 2010