Bøger / skønlitteratur / roman

Lokkemaden


Beskrivelse


Krimi. Den ene halvdel af en 10.000 dollarseddel og en ukendt kvinde leder forsvarsadvokaten Perry Mason ind i et morads af ulovlige finanstransaktioner, afpresning og mord. Hvor er den anden halvdel af seddelen? Og hvem er hans ukendte smukke klient?

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. dec. 2014

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 4. dec. 2014

Stanley Gardner skrev omkring 80 krimier med forsvarsadvokaten Perry Mason (PM). Mason-figuren gav også stof til en tv-serie, der med Raymond Burr i hovedrollen huskes af mange i Danmark. For PM-fans.

Læseren møder her PM og hans sekretær Della Street i 3 bøger. Ældst er Den nysgerrige brud fra 1935, hvor en ung nygift dame søger PMs bistand, men kort efter indklages for mord på sin forrige ægtemand. I Lokkemaden fra 1940 kastes PM via den ene halvdel af en 10.000 dollarseddel og en smuk ukendt kvinde ud i et morads af ulovlige finanstransaktioner, afpresning og mord. I Død kat sladrer ikke fra 1942 spiller den sorte killing Ravøje en afgørende rolle i en nævningesag, hvor en forsvundet ægtemand dukker op efter 10 år og efterlader både mord og giftmord i sit kølvand. I bøgerne optræder PM i konkurrence med politiet skiftevis som opdager i marken og forsvarsadvokat med overraskende bevisførelse i retten.

Stanley Gardner er ingen Chandler og Perry Mason er ingen Philip Marlowe. De færreste bøger i krimigenren overlever genoptryk efter 70-80 år, og disse er ikke blandt dem. Bøgerne har ganske vist en elementær spænding. Men indholdet er i modsætning til fx Ambler og Chandler baseret på skabelonagtige figurer, skitseret miljø og udvendig beskrivelse frem for litterære virkemidler og atmosfære.

Bøgerne er i den oprindelige oversættelse fra 1960'erne og kan læses på linje med fx Ian Fleming og Dorothy L. Sayers.