Filmatiseringen af Rachel Seifferts bog Mørkekammeret, 2002 er en rystende billedfortælling om en ung piges oplevelser i en umenneskeliggjort verden efter Nazitysklands sammenbrud. Filmen henvender sig til voksne med interesse for 2. verdenskrig og holocaust, men har også appel til et psykologiorienteret publikum. Men det skal påpeges, at Lore, 2012 indeholder meget stærke scener. Bog og film kan med udbytte formidles sammen.
Tyskland 1945. Hannelore er opdraget som nazist og tager ansvar for sine fire mindre søskende, da hendes forældre skal i fængsel for deres forbrydelser under krigen. De fem børn forlader deres hjem og begiver sig ud på en 900 kilometer lang rejse for at nå frem til mormors hus. Det bliver en odyssé bestrøet med forfald og desillusion, voldtægt, selvmord og mord. Undervejs møder de en jødisk flygtning, som de for en tid slår pjalterne sammen med, og som udfordrer Lores forestillingsverden og seksualitet. Filmen er en australsk-tysk co-produktion og instrueret af australske Cate Shortland, som også signerede det ligeledes fine pigeportræt i Somersault, 2004.
Et apokalyptisk tysk efterkrigstomrum uden retssikkerhed er også skildret i Max Färberböcks En kvinde i Berlin, 2008, mens søskendesammenhold på en farefuld færd også er et vigtigt tema i Phillip Noyces Rabbit proof fence, 2002.
Meget grum handling, spændende moralsk diskurs og uafrystelige billeder af moralsk opløsning og både stærkt og skøbeligt pigesind. En vigtig film.