Bøger / faglitteratur

Luftfotoarkæologi i Danmark


Beskrivelse


Med bogen vil forfatterne vise, at der skjult i det danske landskab ligger et væld af gode historier gemt. Når vi hæver os op fra jorden, kan vi se sporene efter, hvor vore forfædre færdedes. Ja, det er nærmest som om, menneskene stadig er usynligt til stede i landskabet. Når vi flyver over en gul kornmark og ser de grønne spor efter jernalderbøndernes langhuse, brøndene på gårdspladserne og hegnene, der omgav gårdene, så er det som en varm sommerhilsen fra de mennesker, der boede her engang for hundredvis af år siden. Med vores billeder bliver den skjulte kulturarv synlig, og så får vi også muligheden for at udforske den og passe på den og bevare noget af den for eftertiden. - Bogen, som er illustreret med et væld af ikke tidligere viste fotografier, omhandler resultater fra det første større luftfotoarkæologiske projekt i Danmark og er skrevet på baggrund af over hundrede flyvetimer, studier af ældre luftfotos og moderne laserscanninger.
Med bidrag af Bente Sven Majchczak, Martin Segschneider, Palle Eriksen, Lene B. Frandsen, Stina Troldtoft Andresen, Kamilla Fiedler Terkildsen, Mikkel Keldsen.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. aug. 2015

af

af

Louise Urban Andersen

d. 14. aug. 2015

Stort og visuelt meget flot værk om Danmarks forhistorie set fra himlen. Bogen kan læses af alle med interesse for arkæologi, luftfotoarkæologi og Danmarks historie.

Der introduceres til projektet "Fortiden set fra himlen", en del af den regionale kulturaftale mellem det tidligere Ringkøbing Amt og Kulturministeriet. Bogen beskæftiger sig med luftfotoarkæologi, som via overflyvninger kan kortlægge fx bopladser fra svundne tider. Sådanne bebyggelser efterlader sig spor, selvom de ikke er synlige med det blotte øje på landjorden. Det beskrives, hvordan der analyseres på fotografierne. Der fremlægges resultater og opgørelser over nye lokaliteter, laserscanninger og det angives, hvordan luftfotoarkæologien kan bruges til at bevare fortidsminder. Bogen indeholder noteregister, litteratur- og billedliste.

Det er et smukt værk, der giver et grundigt indblik i, hvad luftfotoarkæologi er, og hvordan metoden kan anvendes til at bevare fortidsminder. Bogen er rigt illustreret og inspirerer til at gå på opdagelse i fortiden.

Der findes flere værker om emnet, og flere af dem har tilknytning til indeværende bogs forfattere, fx Fortiden set fra himlen. Ingen andre værker kommer dog i nærheden af den samme grundighed.


Weekendavisen

d. 17. juli 2015

af

af

Morten Beiter

d. 17. juli 2015