Bøger / faglitteratur / bibliografier

M/S Dronning Alexandrine - et heldigt skib


Beskrivelse


Om DFDS-passagerskibet Dronning Alexandrines historie fra søsætningen i 1927 til ophugningen i 1965, herunder om rutesejladsen til Island, Færøerne og Grønland.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. mar. 2015

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 16. mar. 2015

I 1927 blev M/S Dronning Alexandrine søsat fra skibsværftet i Helsingør under stor festivitas og overværelse af Kong Chr. X og Dronning Alexandrine. Efterfølgende udførte skibet næsten 40 års vellykket tjeneste på ruten København-Færøerne-Island. For søfartsinteresserede.

DFDS's M/S Dronning Alexandrine sejlede på Nordatlanten fra 1927 til skibet blev taget ud af drift og ophugget i 1965. Ved udbruddet af 2. verdenskrig blev det for farligt at besejle ruten, og "Dronningen", som skibet blev kaldt i daglig tale, blev lagt op i København. Her blev skibet beslaglagt af den tyske værnemagt og sejlet til Tyskland. Efter befrielsen vendte "Dronningen" dog tilbage til DFDS og blev efter istandsættelse igen indsat i driften november 1945. I årene efter krigen udførte skibet desuden togter til Grønland. Gennem hele sin levetid blev "Dronningen" forskånet for større uheld og ulykker og var derfor det, man kalder for et heldigt skib. Bogen følger skibets historie år for år og er udbygget med førstehåndsberetninger fra maskinen og en passager. Gennemillustreret med skibstegninger og et omfattende fotomateriale i s/h og farve.

En indbydende illustreret bog som på udmærket vis formår at forene teknik og søfartshistorie samtidigt med at den - takket være de udmærkede personlige beretninger - også formidler en fin samtidsatmosfære.

Intet samlet om emnet. Af forfatteren også fx: Fire skibe med navnet TjaldurNordsøens hurtigløbere og Nordsøens hurtigløbereIntet samlet om emnet. Af forfatteren også fx: Fire skibe med navnet Tjaldur og .


Spor og baner

Årg. 4, nr. 21 (2015) = Årg. 2015, nr. 21 (2015)

af

af

Flemming Søeborg

Årg. 4, nr. 21 (2015) = Årg. 2015, nr. 21 (2015)