Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Månen står på tå


Beskrivelse


Eva, kaldet Buski, er 19 år og sygeplejeelev. Hun skal lige til at flytte sammen med Mikael, da hun forelsker sig i den meget ældre Alex.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ebbe Dissing (skole)

d. 18. dec. 2018

Eva er sygeplejeelev. En køn, ung pige, der har lidt svært ved at finde ud af sig selv og sit forhold til mænd. Hendes bedste ven er bøsse, og via ham kommer hun i nær kontakt med AIDS ogfølelserne omkring denne dødelige sygdom, hun møder en ældre, gift mand, oplever for første gang rigtigt at være forelsket og tager med ham på en 3 ugers ferie. Efter ferien gør han det forbi.Historien er en fin og følsom skildring af et ungt menneske i konflikt med sig selv og sine følelser, men samtidig på vej til et selvstændigt voksenliv. Mange emner berøres i fortællingen, bl.a.homoseksuelle og Aids samt problemer omkring unge og forelskelse. Bogen har i sin form og sit indhold visse triviallitterære træk, men disse bidrager blot til, at flere unge fra 15-16 år vil fatteinteresse for den og få en god, indholdsrig læseoplevelse. Kan anvendes som oplæg til klassediskussioner.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Bræmer

d. 18. dec. 2018

Bogen er det første af 2 bind om den 19-årige sygeplejeelev Eva, hendes dagligdag i hospitalsverdenen, hendes forhold til kæresten Michael, det varme venskab med den homoseksuelle kollegaPeter og hendes voksende livsforståelse i forbindelse med kontakten til den døende, aidsramte Johannes. Som reaktion mod kærestens forsøg på at presse hende ind i faste livsformer, indleder hunhovedkulds et forhold til en 42-årig mand, med hvem hun rejser rundt i Europa. Heller ikke sammen med ham finder hun mulighed for at blive voksen på sine egne betingelser. Eva står flot og klartfor læseren, og mod slutningen anes en pige, der er ved at finde sine egne ben. Bogen er sprogligt enkel, men velskrevet. Jeg-formen i nutid kombineret med forfatterens ønske om at berøre så mangeemner i én bog (aids, nynazisme mm.), bevirker dog, at stilen enkelte steder får en dagbogsopremsende karakter. Dette til trods er det et vellykket forsøg på at forny 'sygepleje-ungpige-romanen',og den skal derfor nok bliveefterspurgt af de 12-15-årige piger. Dyster forsideill. som derværre signalerer 2. verdenskrig og ikke formidler den rette stemning og handling.