Bøger / skønlitteratur til børn

Malte fodrer fugle


Beskrivelse


Malte har fået et foderbræt i haven og ved lige hvad han skal lægge af mad til de forskellige fugle. Men den fugl Malte bedst kan lide er Pip, hans kæledyr.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. feb. 2000

af

af

Else Lerche

d. 22. feb. 2000

Første bog i serien Tvillinge-bøgerne : Mille og Malte kom i 1998. Senest er disse fire kommet. I sværhedsgrad grupperer de sig to og to. Mille vil sy og Malte og Tot leger er lettest. De kan læses af begynderlæsere fra 6 år og bruges tidligere til legelæsning. På venstresiden præsenteres et ord og en illustration af det, på højresiden ses tingen i en enkel, humoristisk illustration der fortæller en hændelse. Når flere enkeltord er præsenteret, sættes de ind i en kort dialog. Malte fodrer fugle og Mille og Malte siger - hej! er lidt sværere, minder mere om andre bøger til begynderlæsning. De fortæller en historie i et meget enkelt, dialogrigt sprog der får god støtte i de humoristiske farveillustrationer. Mange ord går igen teksten igennem. Bøgerne kan læses fra 7 år. Alle bøger bevæger sig på et genkendeligt hverdagsplan. Tekst og illustrationer, malet i klare farver, giver sammen historierne liv og gør dem indbydende. Også forsiderne er indbydende. Teksten er åben og verssat. Handlingen i de letteste fremgår af titlerne, Tot er en hund. I Malte fodrer fugle viser han sin glæde og viden om fugle. I Mille og Malte siger - hej! får de nye naboer med etnisk baggrund som de bliver gode venner med.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. feb. 2000

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 22. feb. 2000

De fire nye titler føjer sig fint til de foregående elleve i serien af små selvlæsningshæfter til den allerførste læseforberedende legelæsning. Der er her to i hver sværhedsgrad – afmærket med en eller to prikker i ryggen. Hvert af hæfterne tager udgangspunkt i en side i den store bog til fælleslæsning, der er grundstammen i undervisningsmaterialet. Hæfterne kan udmærket anvendes selvstændigt som læsestof i de yngste klasser og for elever med læsebesvær i 3.-4. klasse. Det er glade og optimistiske hverdagsbeskrivelser om rækkehusbørnene Mille og Malte og deres naboer med små episoder, der vil være genkendelige for de fleste børn – lege med naboens store hund, blive venner med nye nabobørn, fodre havens fugle og hjælpes med at sy. Teksten er gennemarbejdet med henblik på formålet at støtte læseindlæringen med korte sætninger – i de en-prikkede lette ofte kun et enkelt ord – mange lydrette ord, ganske få stavelsesdelinger og alt sat med lettilgængelige typer. De fornøjelige farvetegninger i en enkel streg og med våde farver i muntre og friske, klare kulører gør ikke bare udgivelsen indbydende, men støtter overalt sprogtilegnelsen. Den tilhørende lærervejledning er opdateret med opgaver og ordkort til de fire nye også.


Læsepædagogen

Årg. 49, nr. 1 (2001)

af

af

Susan Saylor

Årg. 49, nr. 1 (2001)