Bøger / skønlitteratur til børn / lydret

Sif og Søs


Beskrivelse


Sif på 6 år og Søs på 9 år er ude at se på en sø. Der er en tyk so i søen, men Sif går alligevel i søen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Lisbeth Thue Hansen

2007

Lydret Dingo er en serie små letlæsningsbøger til begynderlæsere, der kender bogstaverne og deres lyde. Seriens bøger er inddelt i 5 sværhedsgrader. De henvender sig til børn fra sidst i bh.kl., 6 år. De første 4 titler har 1 og 2 prikker. Bagerst i hver bog er anført hvordan ordsammensætningen er, udregnet i %, mht. lydrette ord, lydnære ord og antal stavelser. Desuden nævnes hvilke hyppige småord og navne, der er anvendt. Bøgerne kan anbefales til træning og frilæsning.

Helle Dyhr Fauerholdt er læsevejleder. Hun har skrevet 4 bøger til den allerførste læsning. Kirsten Gjerding har illustreret bøgerne som fremstår indbydende og farvestrålende. Af omslaget fremgår bøgernes handling. Forsiden viser handlingens pointe, og bagsideteksten er holdt i bogens lette ordvalg. Tegnestilen er enkel, naiv og meget farverig. Illustrationerne fylder hele opslag. Bøgerne handler om Sif og hendes venner. De bader, ror og taler om kæledyr. De møder en tyr og en so på deres vej. I Sif på en mur bliver forældrene introduceret. Teksten er enkel, 1 til 2 linjer på hver side, der består af lydrette og lydnære ord, ofte udelukkende enstavelsesord. Det får indflydelse på bøgernes indhold, som bliver ganske begrænset. Bøgernes sprog minder om serien Søren og Mette bortset fra et par enkelte nutidige ordvalg som ad!, fis, kæk og mås.

Der er næsten ingen danske bøger med så enkelt et sprog. Vi har enkelte i Læsefidusen, 2001 og Mille og Malte, 1999.

Bøgerne vil kunne udfylde en stor mangel, vi har på bibliotekerne, idet vi mangler så lette bøger i bogkasserne. De kan tilfredsstille børn, der netop er i gang med at knække læsekoden.


Folkeskolen

Årg. 124, nr. 26 (2007)

af

af

Mogens Bille

Årg. 124, nr. 26 (2007)