Bøger / faglitteratur

Manden der målte længdegraden : den sandfærdige historie om et ensomt geni der løste sin tids største videnskabelige problem


Beskrivelse


Historien om englænderen John Harrison (1693-1776) der udtænkte hvordan man kan måle længdegraden til søs, konstruerede det præcise ur der kunne gøre det samt kæmpede mod de videnskabelige autoriteter, der havde arbejdet forgæves med samme problem.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. juni 1997

af

af

Martin Hjelmborg

d. 18. juni 1997

Indtil midten af 1700-tallet var det et uløseligt problem for skibe på åbent hav at beregne deres position, en situation, der kostede mange søfolk livet. Et katastrofalt forlis i 1707 foranledigede det engelske parlament til at udsætte en gigantisk pris til den eller dem, der kunne opfinde en sikker metode til at beregne længdegraden til søs tilstrækkeligt præcist. En genial engelsk urmager løste problemet ganske alene, men måtte slås med datidens etablerede videnskab, der mente, at løsningen på problemet lå i konstruktion af nøjagtige stjernekort og ditto beregninger af månens bane. Det er en spændende beretning om et emne, der ikke foreligger noget om på dansk (sært nok) fortalt i et medrivende sprog om det ensomme geni, der løser et uløseligt problem, trods omverdenens manglende forståelse. Bogen er et godt stykke boghåndværk med lækkert layout med en smuk, klassisk typografi i tydelig sats. På omslaget er bl.a. et portræt af urmageren samt to af hans berømte ure. Litt.liste (engelsk), stikordsregister.


Weekendavisen

d. 11. juli 1997

af

af

Martin Rees

d. 11. juli 1997


Landinspektøren

Årg. 115 = bd. 43, nr. 3 (2006)

af

af

Jakob Riise

Årg. 115 = bd. 43, nr. 3 (2006)